2020. május 31. - Angéla, Petronella

Hatósági figyelmeztetés!

Az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság, az FDA arra figyelmezteti az orvosokat, hogy a refluxbetegség kezelésére alkalmazott gyógyszerek, az úgynevezett protonpumpagátlók hosszas, nagy dózisokban történő szedése növeli a combnyaktörés, valamint a csukló- és a csigolyatörések kockázatát.
2010. május 26. szerda 14:43 - HírExtra
A refluxbetegségnél fellépő gyomorégés csillapítására protonpumpagátlókat alkalmaznak, beleértve az AstraZeneca olyan népszerű termékét, mint a Nexium, vagy a régebbi generikus készítményt, a Prilosecet, amely kisebb kiszerelésben vény nélkül is kapható. A gyomorégés csillapítására egyéb szereket is használnak, köztük a generikus Protonixot, a Johnson and Johnson vényköteles Aciphex nevű készítményét, valamint a Novartris recept nélkül is kapható Prevacidját.

Mint az FDA közleménye rámutat, kutatások tanúsága szerint a protonpumpagátlók hosszas, egy éven túli szedése vagy nagy dózisokban történő alkalmazása növelheti a csonttörések kockázatát.

Ennek fényében "átcímkézik" a gyógyszereket, feltüntetve a lehetséges kockázatot.

"Mivel ezeket a készítményeket igen sokan szedik, nagyon fontos figyelmeztetni a közvéleményt a veszélyről" - hangsúlyozta Joyce Korvick, az FDA gasztroentorológiai készítményekért felelős részlegének helyettes vezetője. Mint hozzátette, az orvosoknak fontolóra kell venniük, hogy a protonpumpagátlók alacsonyabb dózisokban vagy rövidebb ideig történő szedése nem adekvát megoldás-e a beteg számára, szem előtt tartva, vajon a gyógyszerek alkalmazásának haszna meghaladja-e a potenciális veszélyeket.

Refluxbetegség esetében a gyomor savas tartalma rendszeresen visszakerül valamilyen mértékben a nyelőcsőbe, felmarva annak a nyálkahártyáját. A betegség egyik leggyakoribb tünete a gyomorégés, amely a szegycsont mögötti égető fájdalomérzetként jelentkezik. A betegség kialakulásában a szakértők nagy szerepet tulajdonítanak a nyelőcső alsó záróizmának, amely a gyomortartalom visszafolyását hivatott meggátolni: normál esetben összehúzódásakor a nyelőcsőben keletkező nyomás nagyobb, mint a gyomorban lévő, így reflux nem jön létre.

A protonpumpagátlók olyan gyógyszerek, amelyek megakadályozzák a gyomorban a sejthártyákban lévő csatornák működését: e struktúrákon keresztül jutnak a savasságot okozó hidrogénionok, azaz protonok a gyomorba, a gyomorban lévő káliumionok pedig a sejtbe, vagyis kicserélődnek.

A készítmények a pumpa működését, egyúttal a gyomor savtermelő képességét gátolják.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását