2024. május 16. - Mózes, Botond

A PDSZ javaslatai a Btk. módosítására

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) szerint különösen fontos lenne a Büntető törvénykönyv (Btk.) oly módon történő módosítása, hogy ha a szülő a pedagógus kifejezett és igazolt kérésére sem tartja a kapcsolatot az oktatási intézménnyel, az számítson olyan szabálysértésnek, mintha be sem íratta volna gyermekét.
2010. május 26. szerda 19:35 - HírExtra
Kerpen Gábor, a szakszervezet elnöke az előterjesztőkhöz intézett levelében - amelyet a PDSZ honlapján tettek közzé - kiemelte: a közoktatási intézményekben a gyermekek érdekében végzett nevelő-oktató érdemi foglalkozás egyik akadálya az, hogy a szülők jelentős része a pedagógus, az intézményvezető, a nevelőtestület hangsúlyozott kérésére sem tartja a kapcsolatot az intézménnyel, a pedagógussal. Ez alapvetően nehezíti meg a tevékenységet.

Ezért különösen fontos lenne a Btk. módosítása olyan módon, hogy ha a szülő a pedagógus kifejezett és igazolt kérésére sem tartja a kapcsolatot az oktatási intézménnyel, az legyen olyan szabálysértés, mintha be sem íratta volna - írta a szakszervezeti vezető.

Kitért arra is, hogy a módosító javaslat nem terjed ki az intézmény azon dolgozóira, akik munkakörüknél fogva konfliktusos helyzetbe keveredhetnek akár diákkal, akár más, az intézménybe belépővel. Ilyenek például a portaszolgálatot ellátó, műszaki dolgozó, gazdasági dolgozó.

Az előterjesztők javaslata nem terjed ki a gyermekvédelmi intézetekben dolgozó munkavállalókra sem, pedig az ő helyzetük a módosítás célját illetően azonos a közoktatási intézményekben dolgozókéhoz. A szakszervezeti elnök a fentiek szerinti csatlakozó módosítási javaslatok beépítést javasolja az előterjesztőknek.

A fideszes Lázár János, Kósa Lajos, Balsai István és a kereszténydemokrata Rubovszky György által benyújtott, a Btk.-t több ponton módosító javaslat megteremtené a közoktatásban dolgozó pedagógusok fokozott büntetőjogi védelmét azzal, hogy a pedagógus, valamint a nevelő és oktató munkát közvetlenül segítő alkalmazott sérelmére elkövetett bűncselekményeket súlyosabban büntetné.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását