2024. május 2. - Zsigmond

Védelmi robotokat mutattak be

A jármű ránézésre olyan, mint egy szokványos utcai terepjáró, de alaposabb szemrevételezés után kiderül, hogy különböző célokra kifejlesztett érzékelőkkel, gumioptikás kamerarendszerekkel és nagy teljesítményű számítógépekkel van felszerelve, hogy egy napon eleget tehessen feladatának: katonákat védjen meg orvtámadásoktól, felrobbantásukra szánt szerkezetektől.
2010. május 24. hétfő 11:50 - HírExtra
A MuCar-3 névre keresztelt prototípust a Németországban megrendezett robotszemlén mutatták be, ahol a kutatók Amerikából, Európából és Japánból érkezett katonáknak mutatták be számukra is hasznos ötleteiket.

A MuCar-3 például képes arra, hogy önállóan kövessen egy vezérjárművet, mintegy katonai konvojt alkosson vele, s megálljon, vagy felzárkózzon mögé, attól függően, hogy milyen utasítást kap. Ez egy újabb lépés afelé, hogy a katonai parancsnokok olyan robotrendszer birtokába jussanak, amely távol tartja katonáikat a bajtól.

Világszerte a különböző hadseregek ma már mintegy 10 ezer távirányítású robotrendszert használnak kutatásra, felderítésre, robbanószerkezetek hatástalanítására, de a szakértők még mindig várnak a nagy áttörésre, amellyel lehetővé válik, hogy a robotok emberi irányítás nélkül is el tudjanak végezni egyszerű feladatokat. "Egyelőre nincsenek sorozatgyártásra alkalmas autonóm, vagy félautonóm rendszerek" - mutatott rá Dirk Ellinger, a német védelmi minisztérium fegyverzeti igazgatója.

Werner Freers, a német hadsereg főparancsnoka szerint nemcsak olyan eszközökre van szükség, amelyek megvédik a katonákat a veszélytől, hanem olyanokra is, amelyek mentesítik őket a rutinfeladatoktól - például az utánpótlás szállításától -, hogy fontosabb dolgokra koncentrálhassanak.

A MuCar-3 lényegében már alkalmas erre, de még mindig nem teljesen önállóan. Először is szüksége van egy vezérautóra, amelyet követ, s kell a vezetőülésébe egy ember, hogy szükség esetén kezébe vegye az irányítást, amire a szerkezet megfelelő működése esetén nincs szükség.
Vannak már bonyolultabb feladatok elvégzésére alkalmas szerkezetek is. A MacroUSA & Force Products Group nevű kaliforniai cég például egy játékautóra emlékeztető, rádióirányítású, és videofelvételek készítésére, továbbítására alkalmas járművet mutatott be a németországi szemlén. Az amerikai hadsereg már használja is a robotot, amely jól alkalmazható háborús zónában lévő épületek felderítésére.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását