2021. május 8. - Mihály

A Hibiszkusz jótékony hatása

Ha valaki hat héten keresztül naponta három csésze hibiszkuszteát megiszik, emelkedőben lévő vérnyomása mérhetően csökken. A kellemes italt kedvelők számára kedvező eredményt az Amerikai Szív Szövetség kongresszusán ismertették.
2008. november 16. vasárnap 16:01 - Hírextra
Valamennyi iparilag fejlett országban a felnőtt lakosság egynegyedét-egyharmadát érinti a magasvérnyomás-betegség, amely a szélütés vagy a szívinfarktus komoly kockázati tényezője. Ez kiváltképp az agyi katasztrófákra igaz. Világszerte jellemző, hogy az emelkedett vérnyomású emberek többsége vagy nem kap megfelelő gyógyszereket ennek javítására, vagy nem szedi pontosan az egyébként hatásos tablettákat.

Az öregedés kutatásával foglalkozó Diane L. McKay és munkacsoportja úgy látta, hogy a vérnyomásemelkedés sokszor jobban kezelhető, ha a betegeknek minél kevesebb gyógyszert kell bevennie. A hibiszkuszból főzött tea kedvező egészségi hatásait pedig már korábbi megfigyelések is igazolták.

Mind több adat jelzi: már a normálisnak tartott értéknél csak kissé és nem állandóan magasabb vérnyomás is jelentős, hosszú távú veszélyt jelent. A kutatók ezért csak kissé magas vérnyomású, 30-70 éves személyeket vizsgáltak.

Az önként jelentkező páciensek hat héten keresztül naponta háromszor fogyasztottak egy csésze hibiszkuszteát, amely főleg a szívbetegség megelőzésében kedvező hatóanyagokat, flavonoidokat tartalmaz.

A vizsgálat résztvevői és a kutatók ugyanakkor nem tudták, valóban hibiszkuszteát isznak-e, vagy csak hasonló, de nem hibiszkuszból főzött italt. Ám a kísérlet végén kiderült, hogy a hibiszkusz lényegesen hatásosabb vérnyomáscsökkentő volt, mint a nem vele készült teaital.

A hibiszkuszteát fogyasztók vérnyomása gyakran olyan mértékben csökkent, mint a vérnyomácsökkentő tablettákkal kezelteké. Az előadót a vitában megkérdezték, hogy észleltek-e valamilyen mellékhatást a teával kezelt csoportban. Diane L. McKay közölte, hogy Nigériában olyan üdítőitalt is fogyasztanak, mely 25 csészényi hibiszkuszteának megfelelő hatóanyagot tartalmaz, de nemkívánatos hatást még ott sem figyeltek meg.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását