2024. május 14. - Bonifác

EU: most kell összehangolni a gazdaság intézkedéseit

A gazdasági intézkedések uniós összehangolásának szükségességét hangsúlyozta Elena Salgado, az EU soros elnökségét adó Spanyolország gazdasági és pénzügyminisztere Brüsszelben, az EU-országok pénzügyminiszteri tanácskozásának kezdetén.
2010. május 21. péntek 17:00 - HírExtra
Az ülést Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke hívta össze annak érdekében, hogy megvitassák, mi lenne a gazdasági válság leküzdésének legjárhatóbb útja, illetve hogyan lehet biztosítani a 27 tagországban a nagyobb költségvetési fegyelmet. A tanácskozáson képviselteti magát az Európai Központi Bank is.

A Van Rompuy által vezetett munkacsoportnak - amely lényegében ezzel a pénteki megbeszéléssel alakult meg - az a feladata, hogy legkésőbb októberig javaslatokat tegyen a gazdaságpolitikai irányítás hosszú távú, adott esetben az uniós szerződés változtatásával is járó módosítására. Bizonyos javaslatokat már a júniusi EU-csúcs elé akarnak terjeszteni.

Spanyolország számára az elsődleges szempont a gazdasági intézkedések összehangolása - mondta Salgado. Hangsúlyozta, hogy e nélkül nem lehet javítani sem szűkebben az euróövezet, sem szélesebb értelemben az EU piaci versenyképességét. Az összehangolás részleteit illetően azonban meglehetősen különböző elképzelések vannak a tárgyalóasztalon - derült ki az ülésre érkező miniszterek nyilatkozataiból.

Németország - a görög adósságválság tanulságaiból okulva - "új stabilitási kultúrát" akar meghonosítani az EU-ban. Mások azonban - mint például Luxemburg - éppen amiatt bírálják a németeket, hogy a többiekkel való egyeztetés nélkül, különutas lépéseket tettek, így például korlátozták az úgynevezett "shortolási" műveleteket a pénzügyi piacokon.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását