2024. április 19. - Emma

Kósa: az önkormányzatok száma nem csökken, a képviselőké igen

Kósa Lajos szerint az 1990-ben megalkotott, 1994-ben módosított önkormányzati választójogi törvény számos pontja idejétmúlt és sérti az arányosság elvét.
2010. május 20. csütörtök 12:55 - HírExtra
Mint mondta, az októberi önkormányzati választásokon már az új szabályok szerint kell szavazni, ahhoz még benyújtanak további két előterjesztést: módosítják az eljárási szabályokat, és rögzítik majd azt is, hogy egy-egy alpolgármestert, főpolgármester-helyettest, megyei közgyűlési alelnököt kelljen a testületből megválasztani a polgármester, illetve a közgyűlési elnök javaslatára.

Kósa Lajos a parlament előtt lévő választójogi törvényjavaslatról elmondta: megőrzik az eredeti törvény és választási rendszer szerkezetét, a kislistás elnevezés helyett bevezetik az egyéni listás rendszert, a lélekszámhoz igazítják a képviselő-testületek tagjainak számát, a kompenzációs listák segítik az arányosság elvét, a megyék egy választókerületet alkotnak majd. Utóbbi kapcsán kiemelte: a megyei jogú városok lakói nem szavazhatnak a megyei önkormányzatra.

A javaslat eredményeképpen a fővárosi testület létszáma rugalmasan változik a mindenkori települési lélekszám arányában; a 2009-es KSH-adatok fényében 35 fős testületet jelent a korábbi 66 fő helyett.

Szólt arról is, hogy megtartották azt a szervezeti megoldást, amely szerint megkülönböztetik a 10 ezernél főnél kisebb, illetve nagyobb teleüléseket.Kósa Lajos szerint a javaslat átvezeti az uniós előírásokat is, így a helyhatósági választásokon olyan szavazópolgárok is szavazhatnak, akik nem magyar állampolgárok, de egy településen tartósan letelepedtek.

A fideszes politikus szerint a javaslat senkit nem érhet meglepetésként, és a 7 önkormányzati szövetség több mint fele jó kiindulási alapnak tartja az előterjesztést.Úgy vélekedett, hogy az új szabályok elfogadása időben közel van az októberi választásokhoz, de ha várnának vele, a következő négy év elvesztegetett idő lenne.

Az MSZP másképp látja

A szocialista Botka László szerint a Fidesz a képviselők számának csökkentése népszerű szlogenje leple alatt teljes egészében átalakítja az önkormányzati választási rendszer logikáját, ezzel a nagyobb városokban nem lesz arányos a rendszer.

Szeged MSZP-s polgármestere csütörtökön, a Parlamentben tartott sajtótájékoztatóján a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásáról szóló törvényjavaslat kapcsán leszögezte: az MSZP támogatja az önkormányzati képviselők számának csökkentését, de a Fidesz által benyújtott javaslat nem a képviselők számának csökkentéséről szól.

Aláhúzta: a 10 ezer főnél nagyobb településeken, azaz a városokban, a Fidesz kiiktatja a választási rendszerből az arányosság elvét, a javaslat kétszer-háromszor nagyobb arányban csökkenti az arányosítást biztosító kompenzációs listás mandátumok számát, mint az egyéni körzetekben.

Emlékeztetett: az általános vitában felszólította a Fidesz képviselőit, vonják vissza a törvényjavaslatot, és új formában nyújtsák be; csökkentsék a felére az önkormányzati képviselők számát, de a választási rendszer logikája ne változzon, maradjon meg az arányos rendszer a nagyobb városokban.

A Fidesz javaslata a "győztes mindent visz" elvén alapul - fűzte hozzá Botka László. Úgy vélekedett, hogy morbid az az új szabály, amely szerint a kompenzációs listás mandátumoknál nemcsak a vesztes képviselőkre, hanem a győztes képviselőkre leadott voksokat is figyelembe kell venni, ha az meghaladja a leadott szavazatok 50 százalékát.

A leendő kormánypárti politikus leszögezte: az új törvénnyel senkinek nem sérül a szavazati joga.
Leszögezte még: a törvény elfogadásával régi adósságát pótolja a parlament.
Forrás: MTI/hirextra
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását