2024. június 16. - Jusztin

Spórolnak a királyi családon

Felére, évi 305 ezer euróra csökkentette a holland parlament a királyi család útiköltségének visszatéríthető összegét a jövő évtől, csak Beatrix királynő használhat fel továbbra is korlátlanul közpénzeket utazásaihoz.
2010. május 19. szerda 09:05 - HírExtra
Ma még az Oranje-ház 17 tagja - mindannyian részei a trónörökösi láncnak - évente 50 órán keresztül repülhet a KBX jelzésű kormánygéppel, továbbá szintén térítésmentesen használhatják a hadsereg helikoptereit vagy egyéb gépeit. Januártól csupán az első számú trónörökös, Vilmos-Sándor és felesége, Maxima élhet a kedvezménnyel, de ők is csak korlátozva. Beatrix királynő kivétel, mivel még a magánútjai is közérdeket szolgálnak, ő korlátlanul használhatja a kormánygépet.

A KBX egyébként egy 1995-ben készült Fokker 70-es, amelyet tavaly 4,3 millió euróért korszerűsítettek. Az udvar közleményben tudatta, hogy ez nem a királynő kérésére történt. Az NRC Handelsblad holland újság azonban azt írja honlapján, hogy a napilap a kormányzás nyilvánosságáról rendelkező törvényre való hivatkozással megszerezte a vonatkozó dokumentumokat, és azokból kiderül, hogy a repülő átépítésénél nyomatékosan figyelembe vették Beatrix kívánságait. Így például 100 ezer euróért küldték Hágába a bútorzatot, hogy Beatrix személyesen tesztelje azok kényelmét, többek között a fotelek keménységét. Ebben már benne van a "kliens" kérésére elvégzett módosítás is - árcédulája 21 ezer euró. Egyenként 8500 euróba került az a hat felfújható matrac, amelyekkel az ülések kényelmes ággyá varázsolhatók.

Ugyanakkor az illetékes tárca közölte, a kormányfő, Jan Peter Balkenende nem szólt bele a változtatásokba, láthatólag bízik uralkodója ízlésében és igényeiben.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását