2024. május 17. - Paszkál

Elítélték a zsidó katonákat

Elítéltek csütörtökön egy izraeli alezredest és egyik katonáját, mert utóbbi - a felettes parancsára - rálőtt egy már ártalmatlanná tett palesztin tüntetőre.
2010. július 15. csütörtök 18:45 - HírExtra
A palesztin férfit még 2008 júliusában vették őrizetbe, mert részt vett egy tüntetésen, amelyet a ciszjordániai biztonsági fal elleni tiltakozásul szerveztek, s ott kővel dobálta meg több társával együtt a katonákat. Az egyik helyi lakos a megmozdulást videóra vette, amelyen az látható, hogy az egyik izraeli katona - felettese parancsára - a már hátrakötözött kezű és bekötött szemű demonstrálóra közvetlen közelről gumilövedéket lő, megsebesítve a férfit a lábán.

A Haaretz.com izraeli hírportál információi szerint az alezredes azt mondta az őrizetbe vett palesztinnak, aki állítólag már több hasonló megmozduláson jelen volt, hogy most már nem fog tudni tüntetni az izraeli katonaság ellen. A férfi arabul válaszolt, majd erre fel az alezredes megparancsolta katonájának, hogy állítsa félre a lázadót és lőjön rá.

Az incidensről készült videót közzétevő B'Tselem emberjogvédő csoport üdvözölte a bíróság döntését, egyrészt mert igazságot szolgáltatott az áldozatnak, másrészt pedig elrettentő hatással lehet az izraeli katonákra és parancsnokokra.

Izraelt már sok támadás érte amiatt, hogy nem lép fel elég hatékonyan a palesztinok elleni jogsértő cselekedetekkel szemben.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását