2024. május 4. - Mónika, Flórián

Ötvenezren vannak az utcán Bukarestben! - élő képpel

Ötvenezer tüntető vonult az utcára a román fővárosban a kormány által bevezetett megszorító intézkedések miatt. A tömeg a kabinet és Basescu elnök lemondását követeli.
2010. május 19. szerda 12:02 - HírExtra
A bukaresti Victoria térre kivonult tiltakozók száma egyre nő, jelenleg ötvenezerre becsülhető. Băsescut hazugsággal vádolják, a kormány lemondását követelik. Továbbra is fogadkoznak, leváltják a kormányt, Băsescut Dictachiorul, - kb. vaksi diktátor - gúnynévvel illetik.

A tüntetés első órájában 30 ezer szakszervezeti tag gyűlt össze a Victoria téren. A tér közepén egy színpadot is felállítottak, innen a szakszervezeti vezetők irányítják a tüntetést. A felháborodott tömeg a kormány lemondását követeli, az államfőt hazugsággal vádolja, a bukaresti lakosokat pedig szolidaritásra szólítja fel. A szakszervezetisek egy szegények asztalát és egy gazdagok asztalát is elhelyeztek a téren. A szegények asztalára krumplit és perecet tettek, a gazdagok asztalát kaláccsal, pezsgővel és dinnyével rakták meg.

Aurel Cornea, az Oktatási Szabad Szakszervezetek Föderációjának vezetője elmondta: „Csupán az érvényben levő törvények betartását követeljük”.

Lezárták az utcákat

A bukaresti utcák egy részét lezárták, mintegy 1200 rendőr és 700 csendőr felügyeli a 11 órakor kezdődő két órás tüntetés incidens-mentes lebonyolítását.

Az öt fő szakszervezet tagjai már keddről szerdára virradóra Bukarestbe indultak. Mintegy 400 autóbusszal érkeznek többnyire Piteşti és Konstanca irányából. A város bejáratainál csoportosuló tiltakozók tömegét a rendőrség vezeti a városközpontba.

A vasúti alkalmazottak vonattal érkeznek a tüntetésre, őket az Északi pályaudvaron veszi át a csendőrség. A tüntetés 11 órától 13 óráig tart. Részt vesznek rajta a CNSLR Frăţia, a Meridian, a Cartel Alfa, az Országos Szakszervezeti Tömb (BNS) és a Romániai Demokrata Szakszervezetek Konföderációja.

Súlyos bércsökkentés

A szakszervezetek vezetői nem értenek egyet a fizetéseik 25 százalékos, illetve a nyugdíjak 15 százalékos csökkentésével, kifogásolják ugyanakkor a munkatörvénykönyv módosítását, illetve annak a szándéknyilatkozatnak a tartalmával, mait a kormány az IMF-nek írt.

A tiltakozási akció mottója Traian Băsescu választási Éljetek jól! kampányszlogenjét idézi: Határozatuk: Éljetek, ha tudtok.

Dumitru Costin, a BNS elnöke a NewsIn hírügynökségnek bejelentette, az általa vezetett szakszervezet tagjai fehér és kék ruhát hordanak majd. Marius Petcu, a CNSLR Frăţia elnöke a Gândulnak elmondta, tegnap 14 óráig 16400 szakszervezeti tag jelezte a szerdai tüntetésen valórészvételi szándékát. Petcu szerint a Sanitas egészségügyi szakszervezet részéről jönnek el a legtöbben: innen 5500 személy jelentkezett be a tüntetésre, további 4500 a Spiru Haret oktatási, 2500 a közigazgatási, 1500 pedig az energiavállalatok alkalmazottainak szakszervezete részéről érkezik.

Ezrek

Iacob Baciu, a Romániai Demokrata Szakszervezetek Konföderációjának elnöke azt nyilatkozta, 15 ezer szakszervezeti tag jelezte részvételi szándékát, ebből 8 ezer személy a tanügyből érkezik.

A Cartel Alfa is 15 ezer tiltakozóval képviselteti magát – jelentette be Bogdan Hossu elnök. „Bukarestből csupán 5000 személy vesz részt a tüntetésen, azonban a Bukarest környéki megyékből várjuk az erősítést, innen megyénként mintegy 1000-800 személy érkezik Bukarestbe. Az északi megyék, például Szatmár megye lesz a legkevésbé képviselve – innen csupán egy autóbusznyi ember érkezik, Kolozs megyéből 10 autóbusszal 400 személy jön Bukarestbe.

Dumitru Costin megerősítette: a bányászok is jönnek tiltakozni. „Mintegy 2000 bányás és energetikai vállalatoknál dolgozó személy érkezik a tüntetésre. 3000 személy vesz részt a román posta és a távközlési vállalatok részéről, további 2000 közalkalmazott is felvonul. A Dacia Renault és a Krajovai Ford üzemek gépkocsigyártóit 1000 személy képviseli. A Metrorex részéről 1500 szakszervezetis vonul fel, azonban ez nem befolyásolja a bukaresti metró programját. Az újságírók országos föderációja is szolidáris: vezetői felkérték a 9000 tagot, vonuljon utcára.

A tüntetést itt követheti nyomon élőben.
Forrás: transindex.ro
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását