2024. június 1. - Tünde

Berlusconi népszerűsége ismét hanyatlóban

Tovább zuhant Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök és kormánya népszerűsége: egy közvélemény-kutatás szerint az olaszok mindössze 41 százaléka gondolja úgy, hogy Berlusconi jó munkát végez.
2010. május 18. kedd 15:48 - HírExtra
Tavaly májusban Olaszország lakosságának még 53 százaléka vélte úgy, hogy Berlusconi megfelelően irányítja az országot. Az IPR kutatóintézet közvélemény-kutatásában idén részt vevők 35 százaléka szavazott bizalmat a miniszterelnök kormányának, múlt évben ez az érték 44 százalék volt.

Jelenleg az olaszok mintegy 55 százaléka kevéssé vagy egyáltalán nem bízik Berlusconiban, az előző évben ezt csak 46 százalék mondta. A szakminiszterek megítélése is romlott, vagy legjobb esetben változatlan maradt. A két éve hatalmon lévő jobbközép kormányban az állampolgárok 62 százalékának nincs bizalma, tavaly 52 százalék érzett ugyanígy.

A látványos csökkenés, mint a La Repubblica című lap írta, a miniszterelnök pártján, a Szabadság Népén (PdL) belüli vitáknak, a gazdasági nehézségeknek és a korrupciós botrányoknak tulajdonítható.

A kormányt a Berlusconi és legfőbb konzervatív szövetségese, Gianfranco Fini képviselőházi elnök közötti nyílt viták jócskán meggyengítették. Fini a kérdések megvitatását és a demokráciát hiányolta a jobbközép koalíción belül. A Claudio Scajola volt gazdaságfejlesztési minisztert érintő korrupciós botrányok is csökkentették az olaszok bizalmát a kormányban, a legújabb aggodalmak azonban már gazdasági természetűek.

Bár a politikusok hónapokig bizonygatták, hogy az olasz nemzetgazdaság nem kerülhet a göröghöz hasonló helyzetbe, Olaszország végül mégis rákényszerül majd a megszorító intézkedések életbe léptetésére. A kétéves deficitcsökkentő csomag a közalkalmazotti fizetéseknek és az állami alkalmazottak számának csökkentését irányozza elő.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását