2024. június 2. - Kármen, Anita

Az OVB rájött, hogy a politikusok politikai döntéseket hoznak

Az Országos Választási Bizottságba (OVB) pártok által delegált tagok szerint az Országgyűlés politikai döntést hozott, amikor nem fogadta el a testületnek az áprilisi országgyűlési választásról készített beszámolóját pénteken.
2010. május 17. hétfő 19:55 - HírExtra
Sasvári Róbert, a Fidesz-KDNP által delegált OVB-tag az MTI-nek hétfőn arra a kérdésére, hogyan értékeli a pénteki parlamenti szavazást, az politikai döntés volt-e, úgy válaszolt: "természetesen". A delegált, aki maga is megszavazta az OVB ülésén a dokumentumot, emlékeztetett rá: az OVB kompromisszumos döntést hozott, amikor úgy döntött, "szikár" beszámolót készít az Országgyűlésnek, és egy másik dokumentumban juttatja el a törvényhozónak a választási eljárással kapcsolatos elképzeléseit.

Mint mondta, maga is úgy érzi, üzenetértéke van a parlamenti többség döntésének; ez az üzenet egyrészt az, hogy a választási eljárási törvény revízióra szorul, másrészt pedig, hogy a parlamenti többség "véleményt formált" az OVB és az Országos Választási Iroda (OVI) munkájáról.

Kifejtette: a választási eljárási törvénynek meg kell újulnia, ezen belül véleménye szerint az OVB, mint választási szerv is megújulásra szorul. Valószínűnek tartja, hogy ha a törvényt nagymértékben megváltoztatják, akkor az OVB "felállása" is megváltozik.

Litresits András, az MSZP által az OVB-be delegált tag is azt mondta az MTI kérdésére, hogy politikai döntésnek érzi az Országgyűlés döntését. Olyan üzenete van - tette hozzá -, mintha nem lett volna jogilag rendben a választás, s az eredményt is megkérdőjelezi. Szavai szerint a döntés nyomán felvetődik, hogy akkor "illegitim" a leendő kormány, és esetleg jogszabálysértőnek minősíthető az eredmény. Egy futballhasonlattal élve "politikai értelemben öngólnak tűnik" a beszámoló elutasítása - közölte, amit nem tart "szerencsés döntésnek".

Emlékeztetett rá: a jogszabály megkötötte a bizottság kezét. Hunyadi Gábor, a Jobbik delegáltja is annak a véleményének adott hangot, hogy politikai döntést hoztak a beszámoló elutasításakor, és semmilyen szakmai érvet nem lát, amely a beszámoló elutasítását indokolhatta volna.

Véleménye szerint "nyomásgyakorlás" állhat a döntés hátterében, mint mondta, a beszámolót elutasítók "valamilyen felelősöket keresnek" és ezt "az OVB-ben találták meg". Álláspontja szerint elsősorban a törvények, másodsorban az OVI, harmadsorban az OVB a felelős az első fordulóban történtek miatt. Hangsúlyozta: az OVB az Országgyűlés által alkotott törvényeket értelmezi, az OVI-nak lett volna lehetősége - ahogy ezt a második forduló napján tették - hogy megteremtsék az igazolással szavazás feltételeit.

Szabó Miklós, az LMP delegáltja is azon a véleményen volt, hogy - mint mondta - "politikai tüntetés" volt a parlament pénteki döntése.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását