2024. május 19. - Ivó, Milán

Élvezze velünk a sörömöket!

Mint egy nő. Az íze megrészegít, de ha elhagyod, csak fájdalmat okozol magadnak. Lehet szőke vagy barna, a lényeg az élvezet: azonban tudni kell bánni velük. Mi értünk hozzájuk, ezért segítünk.
2010. május 16. vasárnap 16:32 - Győry S. József
A Soproni a vendéglátóhelyek mellett a sörfogyasztók oktatását, tájékoztatását is fontosnak tartja, hiszen ahhoz, hogy a csapolt sör minősége javuljon, és egyre jobb legyen, arra is szükség van, hogy maguk a fogyasztók is tisztában legyenek azzal, miként kell szakszerűen sört csapolni, így ezt a minőséget várják el az éttermekben, kocsmákban, szórakozóhelyeken. – Írta a Heineken Hungaria a szerkesztőségünkhöz eljuttatott sajtóközleményében, és egyben meginvitáltak minket egy igazi sörcsapoló-versenyre, ami szerény véleményünk szerint mindenképpen kuriózumnak számít.

Szerkesztőségünk másik lelkes tagjával, Pénzes Dáviddal egy borongós, esős délutánon elindultunk a Kőleves vendéglőbe, azonban a cudar időjárás nem szeghette kedvünket: a sörről megtanulható új információk, és egyáltalán a hűs nedű gondolata olyan jó kedvre derített bennünket, hogy gyalog indultunk az ominózus helyre. A felhőszakadás „jótékony” hatására ázott kutyaként léptünk a különleges sajtótájékoztatóra kijelölt vendéglőbe, ahol csodák csodájára azonnal elkezdődött az esemény. Hiába, nyilván tudták, hogy megérkeztek a sörlovagok.

MI van a palackban?
A kész sört rendszerint zárt cellulózszűrőn átsajtolva szállítóhordókba vagy palackokba fejtik. A szállítóhordók belseje szintén fehér szurokkal van bevonva, hogy a sör ne ivódjék be a dongákba és ott később savanyodás, penészedés ne álljon be. A palacksört rendesen pasztőrözik 60-70 °C-on, hogy tartósabb legyen.

A kész sör alkohol- és extrakttartalma természetesen attól függ, hogy milyen sűrű cefrét készítettek és mennyire erjesztették el. Átlagosan azt mondhatjuk, hogy a sörök alkoholtartalma 2,5-5% közt ingadozik.
A pult körüli részen a fotós kollégák veszettül kattogtatták a masinájukat, a többiek a másik teremben, kivetítőről követhették figyelemmel az eseményeket, miközben egy svédasztalról kedvükre választhattak némi harapnivalót. Minket nem a szilárd, hanem a folyékony kenyér érdekelt, éppen ezért a pulthoz húzódtunk. Melegh György, független sörcsapoló mester bemutatta nekünk, hogy milyen az igazi, profin csapolt serital. Mi némán álltunk, lestük a mester minden egyes szavát, mozdulatát.

Pohárzuhany, kiengedni a sörcsapból a higiénia és íz világ miatt némi sörhabot, majd alátenni a korsót, amit egy mozdulattal kell megtölteni sörrel, azonban tilos a sörcsap kifolyóját belenyomni a korsóba, furcsább vendég esetén a pohárba . A végén lecsepegtetni az ivóedényről a nedűcseppeket, majd a korsót a márkajelzéssel a vendég elé helyezni a nem söralátétre, hanem cseppfogóra, ami igazából egy és ugyanaz.

Megtanultuk, így az újságíróknak rendezett sörcsapoló versenyen nem maradtunk szégyenben. Kis gyakorlás után gyönyörűen, hibátlanul töltöttük tele a korsónkat, egyetlen hiba talán az volt, hogy első körben pohárba csapoltam a kedvenc italomat, nem korsóba. Szégyen.

A verseny alatt még több információt megtudtunk a sörről és annak csapolásáról. A legizgalmasabb dolog talán a „brüsszeli csipke” fantázianévre keresztelt megdöbbentő jelenség, mely a helyes és tökéletes sörcsapolás hatására jelenik meg a korsó - rosszabb esetben a pohár – falán. A habból álló kis rovátkák a kortyokat jelölik, vagyis segítségével leolvasható az, hogy a sörivó hány kortyra nyakalta be az aranyló folyadékot. Társaságban jó játék ezzel szórakozni, tessék kipróbálni. Persze ehhez egy dolgát kiválóan értő csaposra van szükségünk.

Mint okítónktól megtudtuk, a sörcsap egy zárt rendszer, amibe nem lehet vizet tölteni, a hordóban pedig természetes, hogy csakis tiszta, kiváló minőségű sör található. Akkor mégis miért érezzük vizezettnek a sört néhány vendéglátóegységben? A sörcsap kifolyási sebessége 3 liter percenként, ami azt jelenti, hogy hatvan másodperc alatt hat korsóhoz juthat hozzá a szerencsefi.

"Csecsemőknek"
A sör (vagy régiesen ser, serital) malátából, valamint bizonyos pótanyagokból vízzel cefrézett, komlóval, illetve egyéb engedélyezett anyagokkal ízesített, sörélesztővel erjesztett, szén-dioxidban dús, általában alkoholtartalmú ital.
Sajnos ez igen ritka jelenség, mivel a csaposok egy része a sörcsapoló oldalán található pici karocskával kisebbre veszi a kifolyási sebességet, amitől azt remélik, hogy kevesebb hab lesz a sörön. Derék hozzáállás, azonban ostobaság: ezáltal egy korsót tud percenként kicsapolni, valamint kevesebb széndioxid kerül az italba, ami a vízérzetet eredményezi.

A rendezvény után Pénzes kollégával tökélyre fejlesztettük a csapolási tudásunkat, amit bemutattunk a helyre érkező munkatársainknak. Kinevettek minket, de amint közöltük velük, hogy nem kapnak tökéletesen csapolt sört, elhallgattak.

A Heineken Hungária által meghirdetett Tökéletes Csapolás programmal párhuzamosan indul a Nagy Soproni Felhajtás promóció, melynek szintén a csapolt sör népszerűsítése a célja. A június 1-jétől augusztus 31-ig tartó játékban a 4 autó mellett összesen 2 millió korsó csapolt Sopronit nyerhetnek a résztvevők. Vagyis nem csalás nem ámítás, a kupon ellenében egy korsó sört ad a csapos, azonban egy dolgot kérünk mindenkitől: csak a kiválóan csapolt sört fogadja el, mert mi tudjuk, hogy milyen a különbség a tökéletes, és a tökéletlenül csapolt sör között.

Jóízű, mértékletes ivászatot kívánunk mindenkinek!

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

drkukac
2010. július 13. 15:07
farkska jól mondja szerintem igen is jó dolog a műanyag palack/pohár, nem nehéz bárhol kidobhatod, nincs vele szenvedés...
Egy fesztivál elképzelhetetlen nélküle, csak gondoljunk bele!
prekorall
2010. július 13. 11:26
Az egyetemista évekhez szerintem szorosan hozzá lehet kötni a sört, mint olyan alkoholt amit az egyetemista többek közt a legtöbbször fogyasztja. Legyen 1 vizsga után vagy éppen felkészülés közben sose vet meg 1 jó korsó sört.
farkaska
2010. július 13. 10:02
meg ne feledjük el a strapapalackokat és hasonlókat, az üveg könnyebben törik mint a műanyag, a lassabb felmelegedés meg akkor pláne igaz ha dupla falú.
Szóval attól hogy műanyag pohárból iszod még nem leszel egy szar szemét szar alak, és nem a sörözés megszégyenítése. Attól függ a dolog hogy mit töltesz bele ;)
prekorall
2010. július 6. 13:32
ez tény. És vannak jó minőségű műanyagpoharak is, sok koncerten meg jók ezek az emblémás vastag falúak. De más teljesen inni akkor is belőle, az üveg komfortosabb érzést kelt.
tramcrash
2010. július 6. 13:06
A műanyag poharak főleg azért is kerültek bevezetésre, mert egy sporteseményre nem lehet bevinni üveges italt, és ott árulni sem lehet, mert voltak már ebből problémák, például játékosok megdobálása, és hasonló finomságok.
drkukac
2010. július 6. 11:25
először is a műanyag pohárban sokkal lassabban melegszik fel a sör. ugyanis rosszabb a hőátadó képessége mint az üvegnek. Az ízbe nem zavar be. Illetve a visszaválthatós még sokkal környezet barátabb is!
prekorall
2010. július 6. 10:27
ha még csak vizezett lenne, azt megbocsátanám, még talán szeretném is. De ezeknek nem simán víz ízük van
ggabi24
2010. július 5. 16:32
igen, ezek a műanyag poharas dolgok a sörözés megszégyenítései. Nagyon fontos az, amiről a cikk írt. Inni egy jó korsó sopronit teljesen más, mint egy műanyagpoharas vizezett izét...
prekorall
2010. július 5. 16:15
balatoni élmények... Jó drága sör, nulla kiszolgálással fűszerezve, sokszor műanyag pohárba.
sotanita
2010. július 5. 11:50
miért? ott magát csapolja a sör? itt is tudnak sokan nagyon jól csapolni, nem értem miért kell fikázni a magyarokat állandóan ... drkukac köszönöm a bókot! :$ :) majd egyszer talán iszunk egy sopronit együtt :D azóta még nem nyertem, de nem adom fel :P
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását