2024. május 8. - Mihály

Élvezze velünk a sörömöket!

Mint egy nő. Az íze megrészegít, de ha elhagyod, csak fájdalmat okozol magadnak. Lehet szőke vagy barna, a lényeg az élvezet: azonban tudni kell bánni velük. Mi értünk hozzájuk, ezért segítünk.
2010. május 16. vasárnap 16:32 - Győry S. József
A Soproni a vendéglátóhelyek mellett a sörfogyasztók oktatását, tájékoztatását is fontosnak tartja, hiszen ahhoz, hogy a csapolt sör minősége javuljon, és egyre jobb legyen, arra is szükség van, hogy maguk a fogyasztók is tisztában legyenek azzal, miként kell szakszerűen sört csapolni, így ezt a minőséget várják el az éttermekben, kocsmákban, szórakozóhelyeken. – Írta a Heineken Hungaria a szerkesztőségünkhöz eljuttatott sajtóközleményében, és egyben meginvitáltak minket egy igazi sörcsapoló-versenyre, ami szerény véleményünk szerint mindenképpen kuriózumnak számít.

Szerkesztőségünk másik lelkes tagjával, Pénzes Dáviddal egy borongós, esős délutánon elindultunk a Kőleves vendéglőbe, azonban a cudar időjárás nem szeghette kedvünket: a sörről megtanulható új információk, és egyáltalán a hűs nedű gondolata olyan jó kedvre derített bennünket, hogy gyalog indultunk az ominózus helyre. A felhőszakadás „jótékony” hatására ázott kutyaként léptünk a különleges sajtótájékoztatóra kijelölt vendéglőbe, ahol csodák csodájára azonnal elkezdődött az esemény. Hiába, nyilván tudták, hogy megérkeztek a sörlovagok.

MI van a palackban?
A kész sört rendszerint zárt cellulózszűrőn átsajtolva szállítóhordókba vagy palackokba fejtik. A szállítóhordók belseje szintén fehér szurokkal van bevonva, hogy a sör ne ivódjék be a dongákba és ott később savanyodás, penészedés ne álljon be. A palacksört rendesen pasztőrözik 60-70 °C-on, hogy tartósabb legyen.

A kész sör alkohol- és extrakttartalma természetesen attól függ, hogy milyen sűrű cefrét készítettek és mennyire erjesztették el. Átlagosan azt mondhatjuk, hogy a sörök alkoholtartalma 2,5-5% közt ingadozik.
A pult körüli részen a fotós kollégák veszettül kattogtatták a masinájukat, a többiek a másik teremben, kivetítőről követhették figyelemmel az eseményeket, miközben egy svédasztalról kedvükre választhattak némi harapnivalót. Minket nem a szilárd, hanem a folyékony kenyér érdekelt, éppen ezért a pulthoz húzódtunk. Melegh György, független sörcsapoló mester bemutatta nekünk, hogy milyen az igazi, profin csapolt serital. Mi némán álltunk, lestük a mester minden egyes szavát, mozdulatát.

Pohárzuhany, kiengedni a sörcsapból a higiénia és íz világ miatt némi sörhabot, majd alátenni a korsót, amit egy mozdulattal kell megtölteni sörrel, azonban tilos a sörcsap kifolyóját belenyomni a korsóba, furcsább vendég esetén a pohárba . A végén lecsepegtetni az ivóedényről a nedűcseppeket, majd a korsót a márkajelzéssel a vendég elé helyezni a nem söralátétre, hanem cseppfogóra, ami igazából egy és ugyanaz.

Megtanultuk, így az újságíróknak rendezett sörcsapoló versenyen nem maradtunk szégyenben. Kis gyakorlás után gyönyörűen, hibátlanul töltöttük tele a korsónkat, egyetlen hiba talán az volt, hogy első körben pohárba csapoltam a kedvenc italomat, nem korsóba. Szégyen.

A verseny alatt még több információt megtudtunk a sörről és annak csapolásáról. A legizgalmasabb dolog talán a „brüsszeli csipke” fantázianévre keresztelt megdöbbentő jelenség, mely a helyes és tökéletes sörcsapolás hatására jelenik meg a korsó - rosszabb esetben a pohár – falán. A habból álló kis rovátkák a kortyokat jelölik, vagyis segítségével leolvasható az, hogy a sörivó hány kortyra nyakalta be az aranyló folyadékot. Társaságban jó játék ezzel szórakozni, tessék kipróbálni. Persze ehhez egy dolgát kiválóan értő csaposra van szükségünk.

Mint okítónktól megtudtuk, a sörcsap egy zárt rendszer, amibe nem lehet vizet tölteni, a hordóban pedig természetes, hogy csakis tiszta, kiváló minőségű sör található. Akkor mégis miért érezzük vizezettnek a sört néhány vendéglátóegységben? A sörcsap kifolyási sebessége 3 liter percenként, ami azt jelenti, hogy hatvan másodperc alatt hat korsóhoz juthat hozzá a szerencsefi.

"Csecsemőknek"
A sör (vagy régiesen ser, serital) malátából, valamint bizonyos pótanyagokból vízzel cefrézett, komlóval, illetve egyéb engedélyezett anyagokkal ízesített, sörélesztővel erjesztett, szén-dioxidban dús, általában alkoholtartalmú ital.
Sajnos ez igen ritka jelenség, mivel a csaposok egy része a sörcsapoló oldalán található pici karocskával kisebbre veszi a kifolyási sebességet, amitől azt remélik, hogy kevesebb hab lesz a sörön. Derék hozzáállás, azonban ostobaság: ezáltal egy korsót tud percenként kicsapolni, valamint kevesebb széndioxid kerül az italba, ami a vízérzetet eredményezi.

A rendezvény után Pénzes kollégával tökélyre fejlesztettük a csapolási tudásunkat, amit bemutattunk a helyre érkező munkatársainknak. Kinevettek minket, de amint közöltük velük, hogy nem kapnak tökéletesen csapolt sört, elhallgattak.

A Heineken Hungária által meghirdetett Tökéletes Csapolás programmal párhuzamosan indul a Nagy Soproni Felhajtás promóció, melynek szintén a csapolt sör népszerűsítése a célja. A június 1-jétől augusztus 31-ig tartó játékban a 4 autó mellett összesen 2 millió korsó csapolt Sopronit nyerhetnek a résztvevők. Vagyis nem csalás nem ámítás, a kupon ellenében egy korsó sört ad a csapos, azonban egy dolgot kérünk mindenkitől: csak a kiválóan csapolt sört fogadja el, mert mi tudjuk, hogy milyen a különbség a tökéletes, és a tökéletlenül csapolt sör között.

Jóízű, mértékletes ivászatot kívánunk mindenkinek!

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

drkukac
2010. július 13. 15:07
farkska jól mondja szerintem igen is jó dolog a műanyag palack/pohár, nem nehéz bárhol kidobhatod, nincs vele szenvedés...
Egy fesztivál elképzelhetetlen nélküle, csak gondoljunk bele!
prekorall
2010. július 13. 11:26
Az egyetemista évekhez szerintem szorosan hozzá lehet kötni a sört, mint olyan alkoholt amit az egyetemista többek közt a legtöbbször fogyasztja. Legyen 1 vizsga után vagy éppen felkészülés közben sose vet meg 1 jó korsó sört.
farkaska
2010. július 13. 10:02
meg ne feledjük el a strapapalackokat és hasonlókat, az üveg könnyebben törik mint a műanyag, a lassabb felmelegedés meg akkor pláne igaz ha dupla falú.
Szóval attól hogy műanyag pohárból iszod még nem leszel egy szar szemét szar alak, és nem a sörözés megszégyenítése. Attól függ a dolog hogy mit töltesz bele ;)
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását