2024. május 2. - Zsigmond

A szent horogkereszt?

A horogkereszt, más néven a szvasztika majdnem egy idős az emberi civilizációval: az egyik legősibb jelkép mégis negatív értelmet kapott. Dr. Feldmájer Pétert, a Mazsihisz elnökét kérdeztük.
2010. május 15. szombat 17:01 - Győry S. József
Egy jellegzetes bajuszka. Egy karlendítés. Egy jelkép. Százezrek üdvrivalgása, milliók szenvedése. Fegyverropogás. Valóban ez lenne az emberiség legősibb szimbólumának a modernkori értelmezése, vagy még mindig léteznek olyan kultúrák, vallások, ahol szakrális jelentést tulajdonítanak a szvasztikának, közismertebb nevén a horogkeresztnek?

A jelentése

A szvasztika szerencséset, jelet, vagy kedvező dolgot jelent ószankszkrit nyelven: a szvaszti pontos jelentése jólét, míg a ka-rag egy kicsinyítő képző. Könnyen összeáll a kép: egy jóléthez köthető kicsi dolog a jelentése.

A dicsőbb múlt

Indiában a szerencse és az örök körforgás jelképe a horogkereszt, míg Kínában immáron közel négy-négyezer ötszáz esztendeje a hallhatatlanságot hívatott szimbolizálni. A korai keresztény kultúra, az iszlám és zsidó vallás, mi több, az aztékok és a maják is ismerték.

Nyugat-Európában illetve az Egyesült Államokban a XX. század elején is a leghatalmasabb tudás szimbólumaként használták, ezt jelzi az a meglehetősen furcsa tény is, hogy a Coca Cola cég horogkereszttel reklámozta az italát.

A kevésbé dicső múlt

A törvény szava
A Büntető Törvénykönyv 269/B. § (1) bekezdése szerint „Aki horogkeresztet, SS-jelvényt, nyilaskeresztet, sarló-kalapácsot, ötágú vöröscsillagot vagy ezeket ábrázoló jelképet a) terjeszt; b) nagy nyilvánosság előtt használ; c) közszemlére tesz; ha súlyosabb bűncselekmény nem valósul meg, vétséget követ el, és pénzbüntetéssel büntetendő.”
Az idézett jogszabály (2) bekezdése szerint „nem büntethető az (1) bekezdésben meghatározott cselekmény miatt, aki azt ismeretterjesztő, oktatási, tudományos, művészeti célból vagy a történelem, illetve a jelenkor eseményeiről szóló tájékoztatás céljából követi el.”
Hitler írja a Mein Kampfban

„Magam hosszú kísérletezés után leszögeztem a végleges alakot: egy vörös alapú zászlót, benne fehér kör alakú mezővel, a közepén fekete horogkereszttel. Hosszas tanulmányozás után megtaláltam a helyes arányt is a zászló, a korong, valamint a horogkereszt alakja, vastagsága és nagysága között. Emellett maradtunk.”

Léteznek tehát olyan kultúrák, ahol még mindig szent szimbólumnak számít a jelkép, azonban számtalan embernek a halál jelképe a horogkereszt. Dr. Feldmájer Pétert, a Mazsihisz elnökét kérdeztük a szvasztikáról.

Az Önök kultúrájában ismert-e a horogkereszt?

Nem, a szvasztika a zsidó vallásban, a zsidó nép története során jelképként nem szerepelt.

Mi a véleményük arról, hogy számos kultúrában ismert, és még mindig használt ez a jelkép?


Egyes ázsiai vallások ősi szimbolikájához tartozik a szvasztika - ha nem is azonos formában, mert az ágai ellenkező irányba mutatnak, de azt nem mocskolta be több millió ember meggyilkolásának a szégyene, így ha azokban az országokban használják vallási és nem politikai szimbólumként, ezt el kell fogadni.

Mi a véleményük arról, hogy még mindig használják ezt a szimbólumot, a maga negatív jelentésében?

A nácik által szimbólumként használt horogkereszt formájában is elszakadt az ázsiai, ősi, vallási jelentésétől, és egy olyan mozgalom, majd egy olyan gyilkos gépezet jelképévé vált, amely a zsidó-keresztény kultúrkörben élő népek többségénél negatív jelentést kapott. A horogkeresztet használók egyértelműen jogfolytonosságot, és ideológiai közösséget vállalnak a náci rémuralommal, a tömeggyilkosságokkal, azokkal az emberekkel, akik milliók, és milliók haláláért felelősek, akik nagyüzemi módszerekkel gyilkoltak meg több mint 6.000.000 európai zsidót, céljuk a zsidóság teljes kiirtása volt.

Örökre negatív jelentést kapott ez a szimbólum, vagy egyszer lemossa magáról a hihetetlenül negatív jelentést?


Nem lehet a jövőbe látni, de nem valószínű, hogy emberi léptékkel mérhető időn belül megszűnik a horogkereszt negatív jelentése, azok a mérhetetlen bűnök, melyeket ennek a szimbólumnak a jegyében megvalósítottak, még évszázadokig, vagy évezredekig megmaradnak az emberiség kollektív emlékezetében. Sajnálatos dolog, hogy ez megtörténhetett a XX. század első felében.

De mi a helyzet azokkal a külföldi állampolgárokkal, akik szigorúan vallási okokból viselik magukon a horogkeresztet? A jogi szakember, Dr. Harmath Kadosa véleménye szerint a fent említett külföldi állampolgár is pénzbüntetéssel sújtható, jobb esetben pedig megúszhatja a dolgot egy figyelmeztetéssel.

Igaz, hogy a külföldi állampolgár tisztában lehet a szvasztika negatív tartalmával is, de nézzünk szét: hány hívő keresztényre - vagy egyáltalán nem hívő emberre – van tetoválva a mi kultúrkörünkben igen elfogadott kereszt? Még abban az esetben is, ha egy roppant kegyetlen kínzóeszköznek számított az ókorban. A kérdés igen kényes, megoldás pedig nincsen: a világ egyik felének a pusztítás jele, míg a másik még mindig szent szimbólumként tekint a horogkeresztre.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

H.K.
2010. május 16. 10:52
De mi a helyzet azokkal a külföldi állampolgárokkal, akik szigorúan vallási okokból viselik magukon a horogkeresztet? A jogi szakember, Dr. Harmath Kadosa véleménye szerint a fent említett külföldi állampolgár is pénzbüntetéssel sújtható, jobb esetben pedig megúszhatja a dolgot egy figyelmeztetéssel.

Na ez a legaljasabb és legundorítóbb dolog. Méghogy a zsidók a szenvedő alanyai a nagy világháborúnak. Lófaszt. Ők a legnagyobb antiszemiták a világon. Úgy utálnak mindenkit mint a szart. Csak magukat helyezik mindenhol előtérbe és senki de senki ne merjen egy szót se szólni mert akkor aztán hű meg ha lesz. Mindíg az kiabál a leghangosabban akinek a legnagyobb takargatni valója van...
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását