2024. április 25. - Márk

PC: válságmenedzselés várhat az új kormányra

Válságmenedzselés várhat az új magyar kormányra a görög krízis hatása miatt - állapította meg a Political Capital elemzésében, amelyet kedden küldött el az MTI-nek. A cég szerint a Fidesz ezzel csalódást okozhat választói egy részének.
2010. május 11. kedd 13:53 - HírExtra
A Political Capital úgy vélekedik, hogy a görög válság továbbgyűrűző hatása miatt a nemzetközi környezet rosszabbra fordult. Emiatt elképzelhető, hogy az előzetes tervek helyett az új kormány kénytelen lesz az újabb válságot menedzselnie, ahelyett, hogy a gazdasági kilábalással foglalkozhatna.

Bár az új magyar kormány alapvetően arra készült, hogy az ország irányítását akkor veszi át, amikor a gazdaság már túl van a mélyponton és költségvetési mozgástere is nagyobb, könnyen lehet, hogy elődjéhez hasonlóan válságkormányzást kell majd folytatnia - írja a cég.

A Political Capital szerint az Nemzetközi Valutaalap és az Európai Unió az eddiginél szigorúbb lesz, ami megnehezíti majd a kormány tárgyalásait. Ez azt jelentheti, hogy az új kormány kénytelen lesz visszafogni, esetleg elhalasztani növekedésösztönző lépéseit, például az adócsökkentést, illetve szociális ígéreteinek teljesítését.

Ezzel a Fidesz - részben önhibáján kívül - csalódást okozhat a választóinak is, ami középtávon kettős veszélyt hordozhat. Egyrészt a Fidesz táborának csökkenése a vártnál hamarabb és gyorsabban indulhat be, ami elbizonytalanodást okozhat politikai szinten. Ez csökkentheti a válságkezelés hatékonyságát, késleltetheti a piacok által elvárt reformok véghezvitelét - vélekedik az elemzőcég.

A Political Capitel a másik veszélynek azt tartja, hogy a csalódottság egyik legfőbb nyertese a Jobbik lehet, amelyik szociális populizmussal és az "ez a kormány ugyanolyan, mint az előző" üzenetével szerezhet szavazókat, és akár tartósan második erővé válhat Magyarországon.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását