2024. március 29. - Auguszta

"Növelni kell az EU ellenőrzési jogkörét"

Növelni kell az Európai Unió statisztikai hivatalának (Eurostat) ellenőrzési jogkörét, illetve az Európai Bizottság önállóságát az EU-tagországok államháztartási problémáinak felfedésére - egyebek között ezeket a tanulságokat vonta le a görög pénzügyi válságból Philippe Maystadt, az Európai Beruházási Bank (EIB) elnöke.
2010. május 11. kedd 10:01 - HírExtra
A szakember a La Libre Belgique című belga lapnak nyilatkozva emlékeztetett arra, hogy a válság egyik kiindulópontja a görög statisztikák kozmetikázása volt. Az Eurostat pedig nem tudta teljes mértékben felfedni a valóságot, mert helyszíni ellenőrzési joga nincs. Maystadt szerint ezért ki kell terjeszteni a statisztikai hivatal jogkörét a tagországokban folytatott vizsgálódásokra is.

Arra a jelenségre pedig, hogy az unió csak több évet várva, a válsághelyzet kirobbanásakor reagált érdemben a régóta ismert görög problémára, az elnök szerint az Európai Bizottság önállóságának fokozása lehet a megoldás. Jelenleg ugyanis túlságosan nagy a tagországok fékező befolyása az uniós központi végrehajtó szerv ajánlásaira, márpedig "néhány miniszter habozik nyomást gyakorolni egy-egy kollégájára, arra gondolva, hogy egy nap ő találhatja magát hasonló helyzetben" - hangoztatta Maystadt.

Lehetővé kell tenni a brüsszeli bizottság számára, hogy ajánlásait nyilvánosan és anélkül intézze egy-egy tagállamhoz, hogy az a többi tag szűrőjén keresztülmegy - szögezte le az EIB elnöke, aki állandó résztvevője az EU-pénzügyminiszteri találkozóknak.

A görög példa esetében Maystadt arra is rámutatott, hogy nem csupán pénzügyi problémáról van szó, hanem a gazdaság versenyképességének helyzetéről is. Hasonló problémával küzd ilyen szempontból Spanyolország is - tette hozzá.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását