2024. május 17. - Paszkál

Pártharcok az alelnöki posztokért

Nincs megegyezés az ellenzéki pártok között a parlamenti bizottsági alelnöki posztok egymás közötti elosztásáról: az MSZP és a Jobbik is ragaszkodik az alkotmányügyi bizottság alelnöki székéhez.
2010. május 11. kedd 10:10 - HírExtra
Az Országgyűlés alakuló ülését előkészítő keddi megbeszélésen az ellenzéki pártok első körben megegyezésre jutottak a Fidesz-KDNP által felkínált 16 bizottsági alelnöki poszt egymás közötti elosztási arányáról, ez az erősorrend szerint 6:6:4.

Az LMP elfogadta, hogy az emberi jogi, az európai ügyek, az oktatási és a kulturális bizottságokba adjon alelnököket.

A Jobbik közölte, hogy a gazdasági, az egészségügyi, a honvédelmi, a külügyi és a sport bizottságban, valamint az alkotmányügyi testületben szeretne alelnöki tisztséget betölteni.

Az MSZP szintén igényt tart az alkotmányügyi bizottság alelnöki posztjára, és jelezte ezt az igényét a gazdasági, az önkormányzati, a külügyi, a mezőgazdasági és a fenntartható fejlődési bizottságban is. A szocialisták elutasították a Jobbik "sorsolásra" vonatkozó javaslatát.

Az LMP visszavonulót fúj

A Lehet Más a Politika (LMP) megelégszik egy parlamenti bizottsági elnöki hellyel is, annak érdekében, hogy az Országgyűlés pénteken el tudja kezdeni a munkáját - mondta Jávor Benedek a parlament alakuló üléséről szóló keddi egyeztetés után újságíróknak.

Az LMP szóvivője hozzátette, ha kedden nem születik megegyezés az ellenzéki pártok között a bizottsági helyek elosztásáról, az egyeztetésen kinyílhatnak az eddig lezárt fejezetek is, és az LMP azt is el tudja képzelni, hogy minden ellenzéki párt két bizottsági elnöki posztot kapjon.

Ha valamelyik bizottsági elnöki helyre egyik ellenzéki párt sem jelenti be az igényét, akkor "az LMP kész arra, hogy két bizottsági elnöki hellyel feloldja ezt a jelenleg megoldhatatlannak látszó problémát" - jelentette ki.

Elszállt képviselők

Lázár János reméli, hogy képviselőtársai "magukhoz térnek" délutánra, és képesek és készek lesznek bekapcsolódni az ország működtetésébe, átgondolják álláspontjukat. A Fidesz frakcióvezetője az Országgyűlés alakuló üléséről szóló kedd reggeli egyeztetés után újságíróknak elmondta, csütörtökön már törvényjavaslatokat fognak beterjeszteni.

Lázár János azt mondta: szeretnének minél hamarabb hozzákezdeni az ország talpra állításához. Ehhez az Országgyűlésnek a munkájára elengedhetetlenül szükség van, bizottságok kellenek - mutatott rá. A frakciók közötti megbeszélés kedd délután folytatódik.

Az MSZP magával egyeztet

Az MSZP kötött mandátummal érkezett az egyeztetésre, amelytől csak akkor tud eltérni, ha újra egyeztet a szocialista képviselőcsoporttal, amit a tárgyalások délutáni folytatása előtt meg is tesznek - közölte a frakcióvezető az Országgyűlés alakuló ülését előkészítő keddi megbeszélés után.

Mesterházy Attila emlékeztetett arra, az MSZP azzal a mandátummal érkezett, hogy a külügyi bizottság élére a szocialisták adhassanak elnököt, miután ezt a javaslatot a Fidesz elutasította, az MSZP a nemzetbiztonsági testület vezetését kéri.

Kérdésre válaszolva az egyeztetés eddigi eredményeiről azt mondta: a foglalkoztatási bizottság elnöki posztjában nincs vita, de nincs egyetértés a nemzetbiztonsági, illetve a számvevőszéki és költségvetési testület vezetésében.

Mesterházy Attila kiemelte: az MSZP szerint a költségvetési bizottságban is a legnagyobb ellenzéki pártnak kellene az elnököt adnia, hiszen olyan tárgyalások kezdődnek - a Világbankkal, a Nemzetközi Valutaalappal, az Európai Központi Bankkal - amelyekben nagyon fontos a felelős magatartás, és az MSZP az elmúlt években is ezt képviselte.

A Jobbik üti az MSZP-t

A Jobbik alelnöke szerint pártja azzal a reménnyel érkezett az Országgyűlés alakuló ülését előkészítő keddi tárgyalásokra, hogy a pártok megegyeznek a bizottsági helyek elosztásában, de "az MSZP a kompromisszum legkisebb jelét sem mutatta".

Balczó Zoltán az egyeztetés után újságíróknak azt mondta, hogy az általuk korábban választott két bizottsági elnöki poszt közül az egyik, a nemzetbiztonsági bizottság helyett el tudják fogadni az ifjúsági és sportbizottság vezetését is, de ennek ellenére sem sikerült megegyezni.

A Jobbik emellett a költségvetési és számvevőszéki bizottság vezetésére is igényt tartana.

Forrás: MTI/hirextra
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását