2024. április 29. - Péter

A németek igent mondtak a görögökre

Jóváhagyta a berlini parlament alsóháza, a Bundestag pénteken a Görögországnak nyújtandó nemzetközi segélycsomagban való német részvételt. A legnagyobb német magánbankok, illetve biztosító társaságok 8 milliárd euróval vesznek részt Görögország támogatásában - jelentette be a berlini pénzügyminisztérium szóvivője a szavazás előtt.
2010. május 7. péntek 13:53 - HírExtra
A nemzetközi segélycsomagban Németország 22,4 milliárd eurót vállal. A banki támogatás önkéntes alapon történik. Egyelőre nem ismeretes, hogy a szóban forgó 8 milliárd euró részét jelenti-e a német szerepvállalásnak, vagy kiegészíti azt.

A szavazást több napos parlamenti vita előzte meg, amelynek során Angela Merkel kancellár igyekezett minél nagyobb támogatást szerezni a kormány által előterjesztett tervezethez, amely a nemzetközi segélycsomagban való német részvételt irányozza elő. A pénteki szavazás során a kormánypártok, valamint az ellenzéki Zöldek pártjának képviselői támogatták a törvénytervezetet, míg a legnagyobb ellenzéki párt, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) tartózkodott a voksolásnál. A felsőház, a Bundesrat jóváhagyása biztosra vehető.

A szavazás kimenetele Angela Merkel kancellár győzelmét jelenti, a győzelem értékéből azonban sokat levon az ellenzéki szociáldemokraták tartózkodása, és az, hogy a német lakosság csaknem 90 százaléka ellenzi a Görögországnak nyújtandó támogatást. A kancellár mindvégig azzal érvelt, hogy a pénzügyi csomag szükséghelyzetben született, az utolsó eszköz volt Görögország megsegítésére. Merkel ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az igazi tétet az euró stabilitásának a megőrzése jelentette.

Németország az elkövetkező három évre előirányzott 110 milliárd eurós segélycsomagban 22,4 milliárd euróval veszi ki részét. Ebből az idén 8,4 milliárd euró esedékes. A német közreműködés nem a központi költségvetésből történik, hanem az állami tulajdonban lévő KfW bank (Kreditanstalt für Wiederaufbau) hitelkonstrukciójával, amely felett az állam garanciát vállal. A német szerepvállalás a legnagyobb a nemzetközi segélycsomagban, annak 28 százalékát teszi ki.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását