2024. május 17. - Paszkál

Újabb épületek lángolnak a görögöknél

Két újabb épületet, egy közigazgatási és egy adóhatósági épületet gyújtottak fel Molotov-koktélokkal a tüntetők szerdán a görög fővárosban - közölte a rendőrség és a tűzoltóság.
2010. május 5. szerda 16:45 - HírExtra
Az athéni rendőrséget "általános riadókészültségbe" helyezték, miután halálos áldozatokat is követeltek az erőszakcselekmények a kormány gazdasági megszorító politikája elleni tüntetéseken. Eddigi hírek szerint három ember vesztette életét egy bankfióknak otthont adó épületben, amelyet feldühödött tüntetők gyújtottak fel. Az általános riadókészültség a rendőrségnél azt jelenti, hogy mindenkit mozgósítanak, és behívják szolgálatba a szabadságukat töltő rendőröket is.

A legjelentősebb görög szakszervezetek az egész országra kiterjedő 24 órás sztrájkot hirdettek szerdára tiltakozásul az athéni kormány gazdasági takarékossági politikája ellen, amelyet az Európai Unióval és a Nemzetközi Valutaalappal kötött megállapodás nyomán vezet be.

A szervezők jelentése szerint mintegy 60 ezren vonultak a főváros utcáira. A hatóságok viszont úgy vélik, hogy 25 ezernél nincsenek többen. Mindenesetre heves összecsapások törtek ki a dühödt tüntetők és a rohamrendőrök között, akik egyebek között könnyfakasztó gránátokkal igyekeztek szétoszlatni a tömeget. A tüntetők gyújtópalackokat és utcaköveket dobáltak a rendőrökre, és megpróbálták áttörni a parlamentet körülvevő biztonsági kordont.

Görögország második legnagyobb városában, Szalonikiben hozzávetőleg 20 ezren vonultak fel a városközpontban, s a tüntetők törtek-zúztak.

Az országos sztrájk idejére leállt Görögország légi forgalma, nem üzemelnek a kikötők, az iskolákban szünetel az oktatás, a kórházakban csak a rendkívüli esetekhez szükséges személyzet tart ügyeletet. Nem látogathatóak a főváros történelmi nevezetességei, így az Akropolisz sem.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását