2024. május 16. - Mózes, Botond

A legtöbb alultáplált gyerek Dél-Ázsiában él

A krónikusan alultáplált, öt évnél fiatalabb gyerekek több mint fele Dél-Ázsiában él - állapította meg egy ENSZ-jelentés szerdán.
2009. november 11. szerda 20:05 - HírExtra
A tartósan alultáplált gyerekek nagyobb valószínűséggel kapnak súlyos fertőzést, vagy halnak bele olyan gyakori betegségekbe, mint a hasmenés, kanyaró, tüdőgyulladás vagy a malária - közölte az ENSZ Gyermekalapjának (UNICEF) jelentése.

A kisgyerekek több mint 40 százaléka alultáplált Afganisztánban, Nepálban, Indiában, Bangladesben és Pakisztánban, abban az öt országban, ahol a legrosszabb a helyzet. Közel 83 millió 5 évnél fiatalabb gyereknek nem jut elegendő élelem ezekben az országokban, míg a világ többi országában összesen 72 millió gyerek alultáplált.
Daniel Toole, az UNICEF dél-ázsiai regionális igazgatója kiemelte az ellentmondást, amely több ország gazdasági növekedése és az elfogadhatatlanul nagy arányban fennálló, krónikus alultápláltság között van.

A Dél-Ázsiában még létező gyerekházasságok gyakorlata miatt sok tizenéves esik teherbe, akiknek a könnyebb szülés érdekében azt tanácsolják, egyenek kevesebbet. Ennek következtében ők maguk is alultáplálttá válnak, gyerekük pedig kis súllyal születik.
Ezekben az országokban a kismamák kevesebb mint harmada kezdi el a szoptatást az újszülött életének első három napjában. A jelentés szerint a hat hónapos korig tartó kizárólagos szoptatás 12-15 százalékkal csökkenthetné a fejlődő országokban az öt évesnél kisebb gyerekek halálozási arányát.

Toole úgy véli, a legmagasabb szinten kell döntést hozni a kérdésről: "az élelmezésbe történő stratégiai befektetés nélkül a gazdasági fejlődés önmagában nem hozhat és nem hoz tartós változást" - hangsúlyozta.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását