2024. május 18. - Erik, Alexandra

Irán ismét felforgatja a Perzsa-öblöt

Irán újabb hadgyakorlatot kezdett a stratégiai jelentőségű Perzsa-öbölben, alig egy hónapon belül már a másodikat.
2010. május 5. szerda 19:37 - HírExtra
A manőver nyolc napon keresztül tart majd a Hormuzi-szorosban és az Ománi-öbölben, a perzsa állam felségvizeinek mintegy 250 ezer négyzetkilométernyi területét érintve. Az iráni haditengerészet főparancsnoka az állami tv híradása szerint azt mondta, hogy a hadiflotta - a légierővel kiegészítve - "meg fogja mutatni erejét". A manőverrel az iszlám köztársaság olyan időszakban fitogtatja katonai képességeit, amikor vitatott célú nukleáris programja miatt a Nyugathoz fűződő kapcsolatai amúgy is rendkívül feszültek.

Az Obama-adminisztráció keményen lobbizik az ENSZ Biztonsági Tanácsában azért, hogy a perzsa államot szigorúbb szankciókkal sújtsák, amiért nem függesztette fel az urándúsítást. Teherán továbbra is azt állítja, hogy atomprogramja kizárólag békés célokat szolgál, és elsősorban áramtermelésre kívánja azt felhasználni.

Irán elnöke, Mahmúd Ahmadinezsád New Yorkban, az atomsorompó-szerződés utókonferenciáján hangoztatta: bármilyen új szankció bevezetése Teherán ellen egyet jelentene azzal, hogy az amerikai elnök feladta a választási kampányában hirdetett álláspontját, miszerint diplomáciai síkon próbál szót érteni a perzsa állammal.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását