2024. május 20. - Bernát, Felícia

Ausztriát is lehúzták

Az osztrák gazdaság bővülésének megtorpanása felgyorsult 2008 utolsó negyedévében, sőt a Wifo gazdaságkutató intézet legújabb jelentése szerint az adatok a válság elmélyülésére utalnak.
2009. március 10. kedd 13:00 - HírExtra
A kedden közzétett negyedéves beszámoló alapján az alpesi ország hazai összterméke (GDP) 0,2 százalékkal apadt tavaly az utolsó negyedévben (éves kivetítésben ugyan valamelyest növekedett, de csupán 0,3 százalékkal). Az intézet megállapította, hogy a legfontosabb kereskedelmi partnereket sújtó recesszió károsan hat ki mind a hazai iparra, mind az exportra. Az utóbbi 0,8 százalékkal zsugorodott az utolsó negyedévben az előző periódushoz képest.

A vállalatok körében februárban végzett felmérés alapján a Wifo úgy ítélte meg, hogy a válság egyre mélyül, és az árutermelés visszaesésének irányzata az idén is folytatódik. Tavaly az utolsó negyedévben 1,4 százalékkal csappant meg a dologi javak előállítása.

A megkérdezett cégeknek több mint a fele nem tartja kielégítőnek üzleti állapotát, háromnegyedük az export beszűkölésére panaszkodik. Az intézet szerint 1996 óta nem uralkodott ilyen borúlátó hangulat az osztrák vállalatok körében.

A gazdaság romló helyzetére a munkaerőpiac az állásnélküliek számának meredek - 24 százalékos - megugrásával reagált februárban. Az országban több mint 300 ezerre tehető a munkanélküliek száma az átképzésen résztvevők nélkül.

A Wifo nemzetközi kitekintésben utalt arra, hogy mindhárom nagy gazdasági térség - az Egyesült Államok, Japán és az Európai Unió - recesszióval néz szembe. Tavaly az utolsó negyedévben szinte valamennyi ipari ország gazdasági teljesítménye érzékelhetően zsugorodott.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását