2024. június 17. - Laura, Alida

A szlovákok szerint rossz szomszédok vagyunk

Miroslav Lajcák szerint Szlovákia és Magyarország viszonya az a terület, amellyel a szlovák diplomácia messzemenően elégedetlen.
2010. május 5. szerda 18:57 - HírExtra
Interjújában azonban a szlovák külügyminiszter úgy fogalmazott, hogy ez a helyzet nem a külügyminisztérium, hanem a belpolitika felelőssége. "Feleslegesen megnőtt a feszültség (a szlovák-magyar viszonyban), számos konkrét, nagyon jó akció, lépés maradt figyelem nélkül" - jelentette ki Lajcák. Példaként a révkomáromi Selye János Egyetemet említette, ahol a közelmúltban fejezték be tanulmányaikat az első végzősök, közel 500 hallgató.

"Nem kapott megfelelő figyelmet az a tény sem, hogy az esetek 95 százalékában megegyezik a véleményünk a Magyar Köztársaság véleményével, a nemzetközi fórumokon egy nyelven beszélünk" - mutatott rá a diplomata.

Nagyon fontosnak tartja, hogy milyen lépéseket tesz ebben az irányban az új magyar kormány, illetve azt is, hogy Budapest és Pozsony hozzáállásában a "konstruktív elemek" kerüljenek többségbe.

A miniszter elégedetlen a bős-nagymarosi vízlépcsőrendszer problémájának a rendezésével is, de azt állította, hogy a hiba nem a szlovák oldalon van. Lajcák szerint a hágai nemzetközi bíróság ez ügyben hozott döntésének megvalósításával a felek 1997 óta foglalkoznak, de 2006 óta egy helyben topogás tapasztalható.

"Mi megtettük a javaslatunkat, de a magyar fél az egész idő alatt nem volt képest véleményt mondani róla. Négy év alatt semmiféle politikai ösztönzést nem kaptunk a magyar oldalról, s logikus, hogy a szakértők politikai akarat nélkül nem léphetnek előre. Ez pedig nem a mi oldalunkon hiányzik" - vélekedett a szlovák külügyminiszter, aki az interjúban egészében véve sikeresnek minősítette az általa vezetett tárca munkáját.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását