2020. július 6. - Csaba

Áll a bál a burka körül

Szabadságtipró és ideologikus lépésnek nevezte a Belgiumi Muzulmánok Tanácsa pénteken a belga képviselőház döntését, amely megtiltja a muzulmán nők arcát elfedő hagyományos öltözet, a burka és a nikáb viselését.
2010. április 30. péntek 14:31 - HírExtra
A szervezet egyúttal felszólított minden érintett nőt, hogy gondolkodjon a törvény megtámadását lehetővé tévő jogi megoldásokon. "Kormányunk súlyos válságának fényében teljesen aránytalan ez a szabadságtipró és ideologikus lépés, amely néhány tucat belgiumi nőt fosztana meg alapvető jogaitól" - hangoztatta Isabelle Praile, a belgiumi muzulmánok közösségét hivatalosan képviselő szervezet alelnöke.

Miközben Belgium jelenleg kormány nélkül működik és súlyos belpolitikai válságban van, csütörtökön a nyugati országok közül elsőként mondta ki, hogy minden közterületen tilos ruházattal az arcot részben vagy egészben elfedni.

A belga képviselőházban csütörtökön este elsöprő többséggel jóváhagyott tilalom nem csupán a közintézményekre, hanem minden közterületre és a nyilvánosság számára elérhető helyre, így az utcára és az üzletekre is vonatkozik, és e tekintetben egyedülállónak számít Európában. Kivételt csupán a nyilvános ünnepi rendezvények jelentenek, ezeket azonban előbb engedélyeztetni kell az érintett helyi önkormányzatnál.

A Belgiumi Muzulmánok Tanácsa egyebek közt arra hivatkozva ítéli el a döntést, hogy az mindössze néhány tucat nőt érint a több százezer főt számláló belgiumi muzulmán közösségben. Míg az érintettek közül egyesek maguk döntöttek burka vagy nikáb - a szemek kivételével az arcot és az egész testet elfedő öltözet - viseléséről, addig azok, akiket családjuk kötelez erre, mostantól nem hagyhatják majd el otthonukat.

A belga képviselők döntését elítélte pénteken az Amnesty International (AI) nemzetközi jogvédő szervezet is. Szerinte az "veszélyes precedenst" jelent, mivel az arc eltakarásának teljes tilalma sértené a burkát, illetve nikábot viselő nők szólás- és vallásszabadsághoz fűződő jogát.

A francia kormány a teljes testet és arcot eltakaró muzulmán női öltözetet viselőket 150 eurós bírsággal kívánja sújtani. Azok, akik a nőknek előírják vagy rájuk kényszerítik a burkát, illetve a nikábot, egyéves szabadságvesztésre és 15 ezer eurós pénzbüntetésre számíthatnak. Az igazságügyi minisztériumnak a Le Figaro című napilapban ismertetett törvénytervezetét május 19-i ülésén vitatja meg a kormány, s várhatóan szeptember közepén fogadja el a törvényhozás.

"A teljes betiltás mellett vagyunk elvi szempontok miatt, de enyhe büntetések mellett döntöttünk, mert ezek a nők általában áldozatok" - mondta a lapnak a javaslat egyik, neve elhallgatását kérő megfogalmazója.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Ön szerint mit várhat a világ Donald Trump elnökségétől?
Trump maga az élő dögvész. Háborút, szegénységet, könnyeket...
Valószínűleg a történelem legmegosztóbb amerikai elnöke lesz, jó pár rossz húzással
Semmi különöset, bár nem szimpatikus.
Semmi különöset, bár szimpatikus.
Jónak tartom Trump kinevezését, a világ jó irányba halad.
Biff Tennen már van, de hol marad Marty Mcfly?
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását