2024. április 19. - Emma

Indul a Mediawave!

Pénteken kezdődik a Mediawave, a fényírók fesztiválja Szombathelyen - tájékoztatták az MTI-t a szervezők szerdán. A rangos nemzetközi film- és zenei fesztivál - amely idén költözött Győrből Szombathelyre - idén ünnepli fennállásának 20. évfordulóját.
2010. április 28. szerda 14:06 - HírExtra
A vasi megyeszékhelyhez más helyszínek is kapcsolódnak: az április 30. és május 8. közötti hétvégéken Szombathelyen, május 13. és 16. között egy különleges őrségi öko- és dzsesszfesztivál keretében Őriszentpéteren lesznek események, a rendezvénysorozat zárónapját pedig a magyar-osztrák-szlovén hármashatáron, a burgenlandi Rudersdorfban tartják.

Az összművészeti fesztivál továbbra is ötvözni kívánja a hagyomány és a modern tiszteletét, szem előtt tartva, hogy a Mediawave két alappillére a film és a zene. A kínálata az új helyszínnek is köszönhetően idén táncprogramokkal, képzőművészeti kiállításokkal bővül.

A huszadik, jubileumi Mediawave filmprogramjába idén a 81 országból beérkezett 1173 nevezés közül 8 játék-, 18 kisjáték-, 22 animációs, 12 kísérleti és 12 dokumentumfilm került be. Vetítik majd Peter Greenaway és Mika Kaurismaki új játékfilmjét is. A versenyprogramok mellé számos szakmai rendezvény is társul, például A valóság túlélése (a dokumentumfilm választása) címmel kerekasztal-beszélgetést szerveznek, valamint Mediawave Film Forum elnevezéssel nemzetközi konferenciát tartanak az együttműködési lehetőségekről.

Az idén a versenyfilmek megtekintése mellett nosztalgiázhatnak is az érdeklődők, hiszen az elmúlt 20 év legjobb filmjeit is levetítik a szombathelyi Agóra Savaria Filmszínházban, ahol pénteken este nyolc órakor tartják a fesztivál hivatalos megnyitóját.

A fesztiválhoz ötödik éve önálló alkotóelemként kapcsolódik a nemzetközi ifjúsági művészeti műhelyek filmes, fotós és zenei szekciója Passport Control 18 elnevezéssel. A rendezvény az idén hangsúlyosan foglalkozik a roma integrációval és az együttműködés lehetőségeivel.

A zenei programok közül kiemelkedik a Thanks Jimi Fesztivál, amelyet Stevie Salas amerikai gitáros vezet, az elmúlt évek legendás győri koncertjeire pedig Iva Bittová fellépése emlékeztet majd. Május 7-én ingyenes koncertet ad a 16 évnyi szünet után visszatérő funk-soul legenda, Gil Scott Heron énekes, költő, a Deti Picasso pedig Grencsó Istvánnal áll színpadra.

Ezen a hétvégén a Mediawave keretében kapcsolódnak a Tánc Világnapjának megünnepléséhez is; pénteken a latin, szombaton a modern táncoké, vasárnap pedig a néptáncé lesz a főszerep.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását