2024. május 5. - Györgyi

Lépni kell, megelőzni a többieket

Egyre többen keresnek szállást az interneten. Az igények megnövekedése olyan oldalak megjelenését hozta, amelyek összegyűjtik a különféle szálláshelyeket, és közvetlen foglalást is biztosítanak. Az egyik legfrissebb ilyen oldal tulajdonosával Király Mártonnal beszélgettünk.
2010. április 24. szombat 08:20 - HírExtra
Honnan jött a szobafoglalási rendszer ötlete?

Egy családi barátunknak vendégháza van Rábatamásiban. A település, tele van szálláshelyekkel. A hölgy, aki a szálláshelyet vezeti, állandóan a telefonjával járt kelt. Ha egyszer véletlenül nem volt nála és közben hívták, akkor mire visszahívta a számot, az érdeklődő talált már máshol szállást.

Ekkor gondolkoztam el azon, hogy kellene egy jól működő szobafoglalási rendszer az oldalunkra. Egy olyan rész, ahol a vendég akkor is tud foglalni, ha senki nem veszi fel a telefont. De nem egy olyan megszokott dolog, hogy „küldjön e-mailt és majd válaszolunk”, hanem egy olyan rendszer, ami teljes biztonsággal visszajelzi a foglalást.

Egy ilyen rendszer összerakása, sok idő, energia és pénz, nem éri meg egy szálláshelynek, kifejlesztetni és üzemeltetni. Ellenben, ha én csinálok egy ilyet, azt utána lehet központi helyről működtetni, karbantartani, úgy, hogy mint egy beépülő modul az adott szálláshely weblapján fut. Ez egész alapját ez a modul szolgáltatta, amiből már következett, hogyha ezek az információk már mind a rendelkezésünkre állnak, akkor ezt megjeleníthetnénk egy portál felületén is, azért hogy az érdeklődők egy helyen tudjanak keresni.

Mennyi idő volt összetenni, beindítani?


A rendszer folyamatos fejlesztés alatt van és soha nem lesz 100 százalékos. Valamit biztos, hogy mindig fogunk rajta találni fejleszteni. A mostani állapot elérése egy 4-5 hónapos fejlesztői munka eredménye, de az elsődlegesen kitűzött célok még 70 százalékát sem értük el.

A gazdasági válság közepén nem kockázatos vállalkozásba fogni?


De. És mégsem. Ugyan igényel anyagi befektetést is, de nagy része az ötlet és a munka amit beleraktunk. Ha bekucorodunk a sarokba és azt hajtogatjuk, amit a média, hogy válság van, akkor biztos, nem jutunk előre. Hiszem, hogy az ötlet működőképes, legrosszabb esetben lassabban indul be, mint normál gazdasági körülmények között, de akkor is be fog indulni.

Semmilyen hátrányt nem érzett emiatt?

Sok szálláshely küzd anyagi problémákkal, és még akár egy jutalékot is nehezen fizet ki. Sokan vannak, akik szívesen bevállalnak egy próbaidőszakot, de előre jelzik, hogy fizetni nem fognak tudni. De itt a szálláshelyre is igaz, ami ránk. Az, hogy ülünk és várunk, hogy elmúljon a válság nem megoldás. Lépni kell, megelőzni a többieket, mindent megtenni azért, hogy én vigyem el a vendéget a másik elöl. „Életre-halálra” menő verseny van itt is, mint az összes többi piacon. Mi adunk egy lehetőséget, amivel sokan élnek, de ennek ára az, hogy bizonyítsunk. Amíg mi nem tesszük, mi sem látunk egy fillért sem.

Hogyan fogadják a szállásadók az oldalt?


Változó, de általában pozitív a visszajelzés. Igyekeztünk egy könnyen átlátható, könnyen kezelhető struktúrát létrehozni. Sokan vannak ezen a piacon, sokan üzemeltetnek szálláshely közvetítő portálokat, de a beépülő modullal egyediek vagyunk ezen a piacon.

Mennyivel nyújt többet másoknál?


Mint említettem sok portál van, de nagyon kevés, ami három nyelvű és senki, aki tényleg csak a szálláshelyek és a szálláskeresők érdekeit nézi. Hazudnék, ha azt mondanám, hogy nem szeretnénk majd anyagi haszonra szert tenni belőle, de jelenleg azért csináljuk, hogy megmutassuk: lehet ezt így is.

Lesznek e rajta még fejlesztések? Milyenek?

Folyamatosan. Jelen pillanatban kialakítás alatt van egy étterem, kávézó, kikapcsolódási-, szórakozási- hely kereső része a portálnak, hogy aki megszáll valahol a környéket is könnyen felfedezhesse. Illetve a beépülő modul a meglévő funkciók vannak állandó finomítás alatt.
A szálláshelyek árazási politikája is kezd egyre bonyolultabb lenni. Ha haladni akarunk a korral, akkor ott még nagyon sokat kell beleraknunk a rendszerbe.
Forrás: HírExtra
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását