2024. április 29. - Péter

Orbán-kormány: két újabb miniszter

Hétfőn, a parlamenti választás második fordulójának másnapján két miniszterjelölttel bővülhet Orbán Viktor leendő kormányának névsora, a Fidesz elnöke ugyanis várhatóan megnevezi belügyminiszter-jelöltjét és a pénzügy-gazdaság irányításának várományosát.
2010. április 23. péntek 08:47 - HírExtra
Orbán Viktor a választások első fordulójának éjszakáján a TV2 Frizbi című műsorának azt mondta: két hét múlva nevezi meg a leendő belügy- és a pénzügyminiszter személyét. Az MTI úgy tudja, hogy ez minden bizonnyal hétfőn lesz.

A pártelnök eddig csak külügyminiszter-jelöltjét, Martonyi Jánost nevezte meg. A Magyar Televíziónak adott április 9-i interjúban azt mondta, Martonyi Jánost azért kellett megneveznie, mert a következő kabinetnek szembe kell néznie néhány olyan, külügyi természetű feladattal, amelynek a munkáját már korábban el kellett kezdeni, és nem lehetett várni vele a választásokig.

Az ismételten felálló Belügyminisztérium lehetséges vezetőjének már hónapokkal ezelőtt felvetődött Pintér Sándor neve. A Népszabadság és a Heti Válasz szerint is az egykori belügyminiszter a legesélyesebb arra, hogy ismét betöltse ezt a pozíciót. Tárcája felügyelné valószínűleg az önkormányzatokat, a rendőrséget és az összevont polgári titkosszolgálatokat; utóbbi átalakításához viszont kétharmados többség kell.

Arra a kérdésre, hogy Pintér Sándor volt belügyminiszter kaphat-e feladatot egy új kormányban, Orbán Viktor a már említett tévéinterjúban úgy válaszolt: minden alkalmas ember kaphat feladatot. "Pintér Sándor alkalmas ember?" - szólt a kérdés. "Pintér Sándor alkalmas ember" - hangzott a pártelnöki válasz.

Orbán Viktor a választások éjszakáján a másik poszttal összefüggésben pénzügyminiszterről beszélt, ám a sajtóhírek szerint külön Pénzügyminisztérium nem lesz a Fidesz vezette kabinetben, csak gazdasági csúcstárca. (A Népszabadság keddi összeállítása szerint is az a legvalószínűbb, hogy megszűnik a Pénzügyminisztérium önállósága, és csak a költségvetési ügyek maradnak meg a lecsupaszított intézménynél, amelyet a Fidesz-kormány volt közigazgatási államtitkára, Naszvadi György vezethet.)

E csúcstárca vezetője minden valószínűség szerint Matolcsy György lesz, aki korábban már betöltötte ezt a tisztséget. A Fidesz elnöke a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara februári fórumán egyébként már jelezte is: mind Matolcsy György, mind pedig Járai Zsigmond volt jegybankelnök munkájára számít a jövőben.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását