2024. április 29. - Péter

Gryllus Dániel: boldog születésnapot!

Április 23-án lesz hatvanéves Gryllus Dániel Kossuth-díjas zeneszerző, előadóművész, a Kaláka együttes tagja.
2010. április 21. szerda 09:45 - HírExtra
Iskolájában a Kodály-módszer alapján folyt az ének- és a zeneoktatás, a tananyagnak kezdettől fogva része volt a népzene, a kamarazene, a hangszertanulás, a kóruséneklés, a tánc, és minden nap volt énekóra. Ő zongorázni és klarinétozni tanult, későbbi "fő" hangszerein, a furulyán és a citerán autodidakta módon tanult meg játszani. Érettségi után a műszaki pályát választotta, 1974-ben végzett a Műegyetem építőmérnöki karán.

1969-ben - többek között fivérével, Vilmossal - megalakította a Kaláka együttest, amely messze földön híres, és nemcsak a Kárpát-medencében, hanem Európa-szerte is. Versekre írt dalokat és népzenét játszanak; kezdetben megzenésített Radnóti-, Weöres Sándor-, Arany- és Petőfi-verseket adtak elő kis klubokban, egye nagyobb sikerrel.

Rendezvényeikről beszámoltak a lapok, közönségük egyre gyarapodott, költők, zenészek, színházi emberek is hallgatták őket. 1973-ban kezdődtek el a legendássá vált Marczibányi téri koncertek, amelyek híresek voltak bensőséges, családi légkörükről.

A Kaláka közel 1200 dalt írt. Volt olyan év, hogy négyszáz koncertet adtak, ma már túl vannak a hétezrediken. Közel másfél millió kilométert utaztak, turnéztak Hollandiában, Németországban, Japánban, Finnországban, Dél-Amerikában.

Felléptek kórházban, óvodában, gyári ebédlőben, kilátóban, nővérszálláson, templomban, börtönben, sétahajón, határállomáson, állatkertben, úszómedencében, hőerőműben, a Magyar Tudományos Akadémián és vidéki kocsmában egyaránt.

A zenekar 1990 óta önálló, ekkor alakult a Gryllus Kft., amely a hanghordozók kiadásával és terjesztésével foglakozik. Maga Gryllus Dániel pedig zenél, dalokat ír és szervez.

A Kaláka-lemezek eddig körülbelül háromszázezer példányban fogytak el. Ez a műfajon belül igen szép siker, a Móra Kiadóval közösen megjelentetett Nálatok laknak-e állatok? és Szabad-e bejönni ide betlehemmel? című zenés könyvük sok ezer példányban kelt el.

Az együttes művészi munkáját több alkalommal is elismerték. Tagjai 2000-ben megosztott Kossuth-díjat kaptak, 2004-ben pedig - ugyancsak megosztva - Prima Primissima-díjban részesültek. Gryllus Dániel lánya, Gryllus Dorka színésznő.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását