2024. május 17. - Paszkál

A MÁV a perre "gyúr"

A MÁV Zrt. szerződést kötött a White and Case nemzetközi ügyvédi irodával és megkezdte a felkészülést az ellene, a magyar holokauszt áldozatai által, az Amerikai Egyesült Államok chicagói bíróságán indított kártérítési perre - közölte a vasúttársaság szerdán az MTI-vel.
2010. április 21. szerda 15:03 - HírExtra
A Népszabadság szerdán számolt be arról: a James Baker egykori amerikai külügyminiszter nevéhez köthető washingtoni székhelyű Baker Botts ügyvédi iroda nem fogadta el a felkérést, hogy képviselje a Magyar Államvasutakat a chicagói holokausztperben.

A vasúttársaság az MTI-vel azt közölte: az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium már megküldte a MÁV Zrt. részére a felperesek által 2010. február 9-én benyújtott keresetlevelet. A chicagói bíróság a keresetlevélhez csatolt levele alapján a MÁV Zrt-nek 60 napon belül kell kifejtenie jogi álláspontját a keresetben foglaltakról.

Mint írták, a MÁV Zrt. az elmúlt hetekben lebonyolított pályázata során kiválasztotta a chicagói bíróság előtt képviseletét ellátó amerikai ügyvédi irodát. Az eredetileg legjobb pénzügyi ajánlatot tett BakerBoots ügyvédi iroda visszalépése miatt a perben a hasonló ügyekben korábban jelentős eredményeket elérő White and Case nemzetközi ügyvédi iroda látja el a MÁV Zrt. jogi képviseletét.

A MÁV elleni keresetet 95 ember nevében nyújtották be. A felperesek - túlnyomórészt a holokauszt áldozatainak izraeli és egyesült államokbeli lakhellyel rendelkező hozzátartozói - 240 millió dollár vagyoni kár és egymilliárd dollár nem vagyoni kár megtérítését követelik. Szerintük a MÁV "tudatosan biztosított" szerelvényeket ahhoz, hogy 1944 márciusa és októbere között 437 ezer magyar zsidót szállítsanak az auschwitzi gázkamrákba. Ezenkívül a MÁV megfosztotta az áldozatokat értékeiktől.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását