2024. május 17. - Paszkál

Akik a reptéren alszanak péntek estig

Hat órával - közép-európai idő szerint 20 óráig - meghosszabbította a brit országos légi irányítási központ (NATS) pénteken kora reggel a brit légtér zárlatát, amelyet egy izlandi tűzhányó kitörése miatt rendeltek el.
2010. április 16. péntek 09:14 - HírExtra
A hatóság közlése szerint a helyzet nem javult, az Izland felől az ország fölé sodródott vulkáni hamu továbbra is veszélyezteti a légi forgalom biztonságát. A légtérzárlatot eredetileg péntek reggel 7 óráig hirdették ki a brit légügyi hatóságok, majd csütörtök este péntek délutánig hosszabbították meg a rendelkezést. Ferihegyen eddig mintegy 40 járatot töröltek.

Szilágyi Károly, a Budapest Airport szóvivője elmondta: főként Nyugat-Európából Magyarország felé tartó járatokat töröltek; a Dél- és Kelet-Európa felé tartó és onnan érkező járatok többnyire zavartalanul közlekednek - fűzte hozzá. A szóvivő arra kérte azokat az utasokat, akiknek mára van jegyük, hogy mielőtt kimennének a reptérre, tájékozódjanak a légitársaságoknál, indul-e a gépük.

A Malév tíz pénteki járatát törölte egyelőre - mondta el Hegedűs Ádám, a Malév szóvivője. A magyar nemzeti légitársaság csütörtökön nyolc esti járatát törölte, az érintett járatok utasai átfoglaltathatják jegyeiket, vagy visszakérhetik azok árát.

A Wizz Air diszkont légitársaság budapesti járatai közül a reggeli londoni mellett törölte a Malmőbe, Eindhovenbe és Göteborgba közlekedőt. Kázmér Natasa, a légitársaság szóvivője arról tájékoztatott, hogy összes járatuk mintegy 66 százalékát érinti a légterek lezárása. Csütörtökön a diszkont légitársaság 34 járatát törölte a vulkánkitörés miatt, a külföldön rekedteknek szállást biztosítottak.

Pénteken reggel a Wizz Air összesen 32 járatot törölt, a délelőtti skandináv járatok indulása-érkezése a széliránytól és a levegő szennyezettségétől függ majd.

A legújabb intézkedés értelmében a nagy-britanniai repülőterek többségén péntek estig áll a forgalom. Csak az Észak-Írország és a nyugat-skóciai szigetek, illetve Glasgow és Prestwick között közlekedhetnek gépek kora délutánig egyedi esetekben. Ezenkívül engedélyezik a transzatlanti járatok közlekedését Glasgow, Prestwick és Belfast repülőteréről.

Lezárták a lengyel légtér nagy részét is- jelentette be pénteken a lengyel légügyi hivatal. Svédországban ugyanakkor közölték, hogy péntektől fokozatosan megnyitják a légteret. Stockholm Arlanda légikikötője pénteken reggel még zárva volt.

Az izlandi tűzhányó kitörése nyomán a légkörbe került vulkáni hamu terjedése pénteken reggel a német légtér jelentős részének lezárásához vezetett. A hatóságok közlése szerint a kora reggeli órákban lezárták a frankfurti nemzetközi repülőteret is.

Ennek következtében már Németország legnagyobb nemzetközi légikikötője sem indít, illetve fogad járatokat. Ugyancsak kora reggel zárták le a lipcsei repülőteret is. Továbbra is teljes a zárlat a berlini Tegel, valamint Schönefeld repülőtereken, továbbá a hamburgi, a hannoveri, a brémai, a münsteri, az osnabrücki és a düsseldorfi repülőtereken.

Az Aeroflot orosz légitársaság mintegy 20 európai járatát mondta le péntekre, mivel az izlandi vulkánkitörés nyomán egyelőre nem fogadnak járatokat azok az észak- és nyugat-európai, ahová az orosz járatok tartottak volna - jelentette be a légitársaság. Az Aeroflot a helyzet kezelésére stábot hozott létre, az Angliába, Franciaországba, Németországba és Skandináviába tartó, Moszkvában ragadt utasok számára minden szükséges feltételt biztosít mindaddig, amíg újra megnyílnak az európai repülőterek.

A szentpétervári Pulkovo repülőtérre nem érkeznek és így nem indulnak vissza a finn, a brit, a holland és a skandináv légitársaság gépei. A lemondott járatok utasait még csütörtökön tájékoztatták - közölték Pulkovón. A légikikötő egyéb forgalmában a vulkánkitörés nem okoz gondot.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását