2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Obama is temet

Barack Obama amerikai elnök elutazik a repülőgép-szerencsétlenségben meghalt Lech Kaczynski lengyel elnök és felesége vasárnapi temetésére Krakkóba - jelentette be szerdán a Fehér Ház.
2010. április 14. szerda 16:54 - HírExtra
Obama szombat éjszaka utazik el az Egyesült Államokból - közölte Robert Gibbs szóvivő. Az amerikai elnök le kívánja róni kegyeletét egy fontos és megbízható szövetséges előtt, egyben ki akarja fejezni támogatását a lengyel nép iránt az amerikai nép nevében - tudatta a szóvivő.

A kedden zárult washingtoni nemzetközi nukleáris biztonsági csúcstalálkozó tanácskozásainak elején a részvevők Obama javaslatára egyperces csönddel adóztak Kaczynski és a katasztrófában meghalt többi személy emlékének.

"Ez nemcsak Lengyelország, hanem az egész világ számára veszteség" - fogalmazott Obama, hangsúlyozva: az Egyesült Államok Lengyelország közeli barátjaként és szövetségeseként a lengyelek és Lengyelország mellett áll ezekben a nehéz napokban.

Obama részvétele a temetésen - ahol mások mellett Dmitrij Medvegyev orosz elnök is jelen lesz - a Stratfor amerikai stratégiai elemző csoport szerint részben a moszkvai befolyás ellensúlyozását szolgálja.

A Lech Kaczynski államfőt és számos más lengyel vezető személyiséget szállító Tu-154-es kormányrepülőgép szombat reggel zuhant le, néhány száz méternyire a szmolenszki Szevernij orosz katonai repülőtér kifutópályájától.

Kaczynski és kísérete az 1940-ben Szmolenszk környékén, más helyeken lemészárolt 22 ezer lengyel tiszt és civil emlékére rendezett megemlékezésre tartott Katinyba (Katyn), magánlátogatás keretében. A katasztrófában 97 ember halt meg, közöttük a lengyel politikai és katonai vezetés számos képviselője.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását