2024. április 30. - Katalin, Kitti

Gondok a prémium-évekkel

Gondok és problémák mutatkoznak a közszolgálatban bevezetett prémium-évek program kapcsán - nyilatkozta a Magyar Köztisztviselők és Közalkalmazottak Szakszervezetének (KMKSZ) illetékese csütörtökön az MTI-nek. A Szociális és Munkaügyi Minisztérium álláspo
2008. július 17. csütörtök 18:00 - Hírextra
A legfőbb gond az, hogy a programba belépő közalkalmazottak és köztisztviselők nem kapják meg ugyanazokat a juttatásokat, annak arányos részét, így a 13. havi fizetést, valamint a ruhapénzt, amit teljes munkaidőben foglalkoztatott kollégáik - mondta Lukács Vera a KMKSZ részéről.
Azok a közalkalmazottak, köztisztviselők, akiknek megszűnt a munkaviszonya, munkaköre, lehetőséget kapnak arra, hogy részt vegyenek a prémium-évek programban. Ez azt jelenti: a nyugdíjazás előtti öt évben van lehetőségük arra, hogy felmentésük helyett legfeljebb heti 12 órában foglalkoztassák őket a korábbi bérük 70 százalékáért.

A 13. havi juttatás és a ruhapénz a hatályos jogszabályok alapján járna a programban részt vevőknek - hangsúlyozta Lukács Vera.

A programba eddig több mint 2.500-an léptek be.
A prémium-évek program lényege, hogy a nyugdíjig hátralévő időben választásuk szerint felmentésük helyett szolgálati időt szerezhetnek a köztisztviselők, közalkalmazottak - közölte az MTI-vel a Szociális és Munkaügyi Minisztérium.

Az egyik kedvezmény az, hogy nem válnak munkanélkülivé, lehetővé teszik számukra méltányos kivonulásukat a közszférából és emellett még a nyugdíjra jogosító idejük is növekszik - írja a minisztérium jogi főosztályának tájékoztatója.

A másik kedvezmény lényege, hogy ha a munkáltató igényt tart erre, legfeljebb heti 12 óra munkát kötelesek végezni (ez a munkaidő 30 százaléka). Juttatásuk viszont - függetlenül attól, hogy dolgoznak-e vagy sem - a korábbi illetmény 70 százaléka.

Mint a minisztérium állásfoglalása tartalmazza, ez annyit jelent, hogy ez nem illetmény, hanem speciális fix összegű juttatás, ezért nem vonatkozik rájuk az illetménytábla, tehát nincs illetményemelés a nyugdíjig hátralévő időben. Szintén nem vonatkoznak rájuk az illetményrendszer részét képező 13. havi juttatás szabályai sem.
Ami a ruhapénzt illeti: mivel a köztisztviselői törvény azt a munkavégzés alapján határozza meg, ez az idő így nem jöhet össze a program résztvevői számára.

A kormány benyújtott egy törvénymódosítást, amely a prémium-évesek juttatásait egyértelműbben szabályozná 2009-től, bevezetnék a 13. havi juttatást, ami a jelenlegi juttatás 30 százalékával egyezne meg.

A prémium-évek programban részt vevők jogállása - olvasható a közleményben - nem mosható össze a közszolgálatban dolgozó teljes munkaidőben foglalkoztatott közalkalmazottakkal, köztisztviselőkkel, mivel a jogviszonyuk fenntartása elsősorban nem a munkavégzésre, csak a szolgálati idő megszerzésére szolgál.

Ehhez a speciális helyzethez igazodnak juttatásaik is - hangsúlyozza a minisztérium állásfoglalása.
Lukács Vera tájékoztatása szerint eddig több bíróság döntött a 13. havi bér és a ruhapénz ügyében a programban részt vevők javára. Mint elmondta, jelenleg is folynak perek hasonló ügyekben.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását