2024. április 25. - Márk

Kik lesznek a Költségvetési Tanácsban?

A köztársasági elnök, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke és a jegybankelnök sem döntött még, hogy kit jelöl a Költségvetési Tanácsba - tudta meg az MTI az illetékes sajtóosztályoktól. A három érintettnek január végéig kell egy-egy jelöltet állítania, maj
2009. január 8. csütörtök 14:45 - Hírextra
A takarékos állami gazdálkodásról szóló, tavaly novemberben elfogadott törvény hozta létre a költségvetési tervezést ellenőrző, háromtagú Költségvetési Tanácsot, amelynek tagjait az államfő, az ÁSZ elnöke és a jegybankelnök jelöli és az Országgyűlés választja meg. A jogszabály szerint a tanács tagjaira először a hatályba lépést követő 30 napon belül kell javaslatot tenni. A törvény január 1-jén lépett hatályba.

A Költségvetési Tanácsot az Országgyűlés kilencéves időtartamra választja - derül ki a jogszabályból. A Költségvetési Tanács tagjai közül a köztársasági elnök által jelölt tag vezeti a tanácsot, hívja össze annak ülését és állapítja meg annak napirendjét, képviseli azt, és jóváhagyja a törvényjavaslatokról készített, nyilvánosságra hozandó becsléseket, illetve vezeti a tanács titkárságát.

A köztársasági elnök által jelölt tag az ÁSZ elnökét megillető illetményre és egyéb juttatásokra jogosult, a másik két tag illetményének összege a köztársasági elnök által jelölt tag illetményének 50 százaléka.

Egyelőre nem tudni, hogy mekkora szervezet segíti majd a tanácsot a munkájában, hiszen a törvény szerint a Költségvetési Tanács Titkárságának szervezetére, szervezeti formájára, működésére vonatkozó szabályokat majd a tanács állapítja meg - ahogyan saját költségvetését is.

A tanács feladata lesz, hogy makrogazdasági előrejelzéseket, a költségvetési adatokra vonatkozóan technikai kivetítéseket, a költségvetési tervezéssel, előrejelzéssel és hatásvizsgálattal kapcsolatos módszertani ajánlásokat, becsléseket készítsen mind a benyújtást követően, mind a zárószavazást megelőzően a költségvetési és pótköltségvetési törvényjavaslatokról, valamint minden olyan törvényjavaslatról, amelynek hatása lehet a büdzsére.
A jogszabályt 214 igen, 160 nem és 2 tartózkodás mellett fogadta el az Országgyűlés. Az MSZP mellett az előterjesztő SZDSZ és az MDF szavazott igennel, a Fidesz és a KDNP nemmel.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását