2024. május 21. - Konstantin

Már ma tárgyal az IMF a görögökkel

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) segítséget ajánlott Görögországnak, és közölte, már hétfőn megkezdik a tárgyalásokat az adósságválsággal küzdő euróövezeti tagországgal és az Európai Unióval.
2010. április 12. hétfő 10:42 - HírExtra
A nemzetközi pénzügyi szervezet felkészült, hogy kivegye a részét a Görögország és az euró stabilizálását célzó erőfeszítésekből - nyilatkozott Dominique Strauss-Kahn, az IMF vezérigazgatója. "Részünkről egy több éves futamidejű készenléti hitelkeret jöhet szóba" - tette hozzá. Az IMF küldöttsége Brüsszelben kezd tárgyalásokat a görög kormány, az Európai Bizottság és az Európai Központi Bank képviselőivel - közölte Strauss-Kahn.

Az IMF azután ajánlotta fel segítségét Athénnek, hogy az euróövezeti pénzügyminiszterek vasárnap megállapodtak abban, szükség esetén 30 milliárd euró erejéig rendkívüli hitelt nyújtanak Görögországnak.

Brüsszeli értesülések szerint 5 százalék körüli kamatra hitelezne az övezet 15 állama a bajba jutottnak, amelyik az IMF hitelkeretével együtt nagyjából 45 milliárd euró forráshoz juthat, a jelenlegi piaci kondícióknál kedvezőbb feltételekkel.

A múlt hét végén a 10 éves lejáratú görög állampapírt minden korábbinál nagyobb, 7 százalékot meghaladó hozam mellett lehetet csak értékesíteni a piacon.

Az euró 1999-es bevezetése óta Görögország az első a közös pénzt használó uniós országok közül, amelyik az övezetben a többiek segítségére szorul, Athén azonban mostanáig nem igényelt pénzügyi támogatást uniós partnereitől, vagy az IMF-től.

A bruttó hazai összterméket (GDP) meghaladó, bő 300 milliárd euró államadóssággal és 13 százalék körüli államháztartási hiánnyal viaskodó görög vezetésnek elemzések szerint április 20-ig több mint 8 milliárd euró államadósságot kell megújítania.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását