2024. március 28. - Gedeon, Johanna

"Jelentős paradigmaváltástól nem kell tartanunk"

Tegnap este történelmi döntés született - a FIDESZ szerint. Az MSZP küzd tovább, Mesterházy továbbra is miniszterelnöki vitát szeretne.
2010. április 12. hétfő 19:00 - Patai Zsuzsi
A tegnap este történtek tükrében Cséffán György politológussal beszélgettünk a jövőről, a várható hatalmi harcokról.

- Mit gondol, a Fidesz várható győzelme hogyan hat a közhangulatra?

2006-as öszödi beszéd után keletkezett legitimációs válság gerjesztette társadalmi mozgósítás és nyomásgyakorlás egyenes arányban csökkent azután, hogy kiderült: nem lesznek előre hozott választások. Az idei ünnepségek is viszonylag nyugalomban teltek. Véleményem szerint rövid távon lesz egyfajta hurrá hangulat az országon, de hogy mekkora, az függ a választások teljes végeredményétől – lesz e 2/3-os többség, hány párt jut be, – illetve attól, hogy mennyire lesznek sikeresek a kezdeti intézkedései az új kormánynak.

- Lát arra esélyt, hogy a Fidesz generál, esetleg vonzz több Jobbik szavazót?

Nos, a biztos választókat tekintve, szinte biztos, hogy a Jobbiktól nem fognak átpártolni a Fideszhez. Itt a két párt kapcsolatát tekintve azon bizonytalan szavazókat kell néznünk, akiknek a Fidesz túl „gyenge”, de a Jobbik túl „erős”-nek tetszett. Tehát ezek a bizonytalan szavazók fogják valószínűleg a mérleg nyelvét billenteni ide - Fidesz 2/3 - vagy oda - Jobbik, mint második erő, tehát megelőzi az MSZP-t.

- Ön szerint mi az MSZP számára a fő kérdés mostantól? Elkezdődik egy hatalmi játszma a két forduló között?

A fő dilemma az MSZP számára a következő: 2/3-os Fidesz győzelem vagy markáns Jobbik-os előretörés. Az 57 választókerületből 2-ben vannak előnyben, a kérdés az, hogy melyikben tudnak esetlegesen győzedelmeskedni. Mesterházy Attila és az MSZP számára kifejezetten pozitív hatással lenne egy miniszterelnöki vita, mert biztosak ugyan abban, hogy a Jobbik nem előzi meg őket, de tovább akarnak küzdeni. Az egyéni választókerületek jelentős többségében a Fidesz és az MSZP közt dől el a csata. Kérdéses, hogy Orbán Viktor a két forduló között le fog-e ülni Mesterházy Attilával „vitázni”, ez jelentősen befolyásolhatja a második fordulót.
Ugyanakkor ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a töredék szavazatok a kompenzációs listán még befolyásolhatják az MSZP-Jobbik párharcot is.

- A FIDESZ tegnap elsöprő győzelmet aratott. Létezik forgatókönyv arra az esetre, ha mégsem lesz meg a 2/3-ad?

A Fidesznek van kormányprogramja, amit mint kormányzó párt koalíciós partner híján közvetlenül meg tud valósítani. A 2/3-os többségnek alkotmányozó kérdésekben van szerepük. Itt az a kérdés, a Fidesz mihez kíván hozzányúlni és erre majd a társadalom, hogy reagál. De az elkövetkezendő két évben sem erre – alkotmány módosítás – sem jelentős politikai paradigmaváltástól – sajátos autoriter rendszer, amivel az MSZP fenyegetett választások előtt – nem kell tartanunk. Utóbbival véleményem szerint hosszabb távon sem.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását