2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Az osztrák gleccserek felett eljárt az idő

A meleg idő hatására továbbra is fogynak az ausztriai gleccserek - derül ki az Osztrák Alpok Egyesület (OeAV) legfrissebb felméréséből.
2010. április 10. szombat 08:58 - HírExtra
Az Alpok ausztriai területén folyamatosan figyelt 93 gleccserből 85-nek csökkent a hossza a 2008 őszétől vizsgált egyéves periódusban. Ez idő alatt mindössze hét jégfolyam maradt változatlan és csak egynek sikerült valamennyit híznia.

Az innsbrucki székhelyű egyesület pénteken közzétett éves jelentése szerint az Ötz-völgyi-Alpokban található Niederjochferner-gleccser olvadt a legtöbbet, azaz 46 méterrel lett rövidebb.

A gleccserek átlagosan 14,4 métert rövidültek, 10 jégfolyam több mint 30 métert húzódott vissza.
Az OeAV előző, 2007-2008-ban kiadott jelentése szerint az akkor vizsgált 94 gleccserből 83-nál tapasztaltak visszahúzódást, hét gleccser csaknem változatlan maradt és négynél még kisebb növekedést is regisztráltak.

Az elmúlt szezonban - 2008/2009-ben - a téli átlaghőmérséklet 0,2 Celsius fokkal, a tavaly nyári átlaghőmérséklet pedig 2,1 százalékkal haladta meg a sokéves átlagot.

Mivel nagy területeken vékony a jég, a gleccserek nagyon gyorsan fogynak - mondta Andrea Fischer, az Innsbrucki Egyetem kutatója, aki az egyesület megbízásából a méréseket koordinálta.
Fischer szerint idén is folytatódik az olvadás, amely a friss hósapka hiányában súlyossá is válhat, ha meleg lesz a nyár.

Ausztriában 119 éve mérik a gleccsereket.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását