2024. április 19. - Emma

Biztonságos a rendszer

Elkülönül a "nyílt világtól" a választási informatikai belső rendszer, az információk a belső tájékoztató rendszerből "áramlanak" a "nyílt világ" felé, ahonnan nincs hozzáférési lehetőség a belső rendszerhez - mondta Ignácz István, a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalának (KEK KH) vezetője a választási felkészülésről tartott pénteki, budapesti sajtótájékoztatón.
2010. április 9. péntek 15:38 - HírExtra
Hangsúlyozta: 2006 óta számos fejlesztésen ment keresztül az informatikai tájékoztató rendszer, és ez megfelelő garanciát ad arra, hogy sem belülről, sem kívülről ne tudjanak illetéktelenek hozzáférni az informatikai rendszerhez.

A KEK KH vezetője bemutatta a választási infrastruktúra ábráját is. Eszerint a 297 okmányirodában, az anyakönyvi szolgáltató rendszerbe bekapcsolt 1640 végponton rögzítik a szavazás napján a 44 ezer adatlapot és jegyzőkönyvet. Ezek az adatok zárt hálózaton jutnak el a belső szervermodulhoz.

Innen tűzfalon keresztül juttatják el az adatokat további feldolgozásra a VIP-szolgáltatást igényelt 33 szervezethez (pártokhoz, médiumokhoz), valamint egy "lapgenerátor" az adatokból előállítja azt a weboldal-képet, amit a www.valasztas.hu internetes tájékoztató oldalon közzétesz az Országos Választási Iroda (OVI).

A választás eredményét az interneten nyomon követők tehát nem közvetlenül az adatbázisból látják a beérkező adatokat, hanem a "lapgenerátor" által készített oldalakat töltik le.
Ez a kapcsolat egyirányú: a "nyílt világból" nem lehet elérni a belső, központi szervermodult, így nem is lehet módosítani a beérkező adatokat.

Az OVI által közzétett adatok csak a gyors tájékoztatást szolgálják, a választás eredményét az illetékes választási bizottságok a papíralapú jegyzőkönyvek alapján állapítják meg.

Ignácz István beszámolt arról is, hogy több, az adatbiztonságot fokozó intézkedést hajtottak végre. Újdonság, hogy IT biztonsági tanácsadót vontak be a tervezési, ellenőrzési feladatokba, tanúsítvány-alapú autentifikációt vezettek be felhasználókra és gépekre. Emellett továbbfejlesztették a jelszókezelési szabályokat, bővítették a naplózó rendszert, és a nagyobb biztonság érdekében a választás napján a választási munkában részt nem vevő gépeket kitiltják a hálózatból.
Hozzátette: a választás napján figyelik és szűrik a rosszindulatú felhasználókat.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását