2024. április 20. - Tivadar

A PTE egyenlőtlenségre hivatkozik

A vállalhatatlanul magas többletköltségekkel és a dolgozók közötti egyenlőtlenségek megszüntetésével indokolja munkavállalói kollektív szerződésének felmondását a Pécsi Tudományegyetem (PTE) vezetése.
2010. április 9. péntek 16:16 - HírExtra
Az intézménynek az MTI-hez eljuttatott pénteki közleménye szerint a PTE a jogszabályokkal és a kollektív szerződés rendelkezéseivel összhangban, jogszerűen mondta fel a szerződést.
"Az egyetem vezetése arra törekszik, hogy a kedvezőtlenül alakuló finanszírozás ellenére dolgozói munkahelyét megőrizze, ennek érdekében azonban rákényszerül arra, hogy az alkalmazotti juttatások rendszerét felülvizsgálja és pénzügyi szempontból kezelhetővé tegye" - olvasható a dokumentumban.

Gábriel Róbert rektor a klinikai központ kérésére március 31-én mondta fel a mintegy 6500 dolgozót érintő kollektív szerződést. A felmondási idő június 30-ig tart.

Az egyetem vezetése pénteki közleményében azt írta: a kollektív szerződés módosítására tett korábbi javaslatot a reprezentatív szakszervezetek nem fogadták el tárgyalási alapként, így a PTE kénytelen volt felmondani a szerződést, de nyitott a tárgyalásokra a szakszervezetekkel és abban bízik, hogy a jelenleg még hatályban lévő kollektív szerződés megszűnéséig mind a munkavállalók, mind a munkáltató számára elfogadható új kollektív szerződés jön létre.

A PTE rektora, Gábriel Róbert felkérte a megválasztott rektort, Bódis Józsefet a tárgyalások vezetésére, hogy az új kollektív szerződés akár július 1-jével hatályba léphessen.

"Az egyetem gazdálkodását felügyelő kincstári biztos az intézmény nehéz gazdasági helyzete miatt már 2009 szeptemberében utasítást adott a kollektív szerződés azonnali felmondására. Előírta, hogy a PTE a jövőben csak a jogszabályban meghatározott minimum juttatásokat fizesse dolgozóinak" - írták.

Rámutattak: a PTE vezetése 2009. szeptemberében egy új kollektív szerződés tervezetét készítette elő és javaslatokkal állta elő a szakszervezetek felé. Az érdekképviseletek ezt azonban nem tekintették tárgyalási alapnak, saját alternatív javaslatot ugyanakkor nem készítettek.

"Az egészségügy finanszírozásának kedvezőtlen változásai miatt a PTE az elmúlt években és jelenleg is folyamatosan kevesebb OEP-támogatásban részesül, a felmondott kollektív szerződésben szereplő terheket már nem tudja felvállalni. A szóban forgó összeg nem elhanyagolható, a korábbi sajtóhírekkel ellentétben évente a 100 millió forintot is jelentősen meghaladja" - jegyezték meg.

Hangsúlyozták: a június 30-ig hatályban lévő kollektív szerződés jelenlegi formájában nem biztosítja az egyenlő bánásmód elvét sem, hiszen előfordulhat, hogy azonos munkakörben dolgozók eltérő juttatásokban részesülnek.

Az egyetem szakszervezeteinek képviselői szerdán jelentették be, hogy közös sztrájkbizottságot alakítanak, mert elfogadhatatlannak tartják a kontraktus 6500 dolgozót érintő felmondását. Egyben arra kérték a rektort, vonja vissza a felmondással kapcsolatos döntését.

Az érdekvédők egyöntetű véleménye, hogy a szerződés hiányában sérülnek a munkavállalók érdekei, szabályozatlan lesz a munkarend, a juttatások mértéke és köre áttekinthetetlenné válik, lényegesen csökkennek a jövedelmek, csorbulhatnak a szociális jóléti célú juttatások.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását