2024. május 18. - Erik, Alexandra

A legújabb felvétel nem ér ombudsmani vizsgálatot

Jóri András adatvédelmi biztos nem rendelt el újabb vizsgálatot a Magyar Nemzet Online-on csütörtökön megjelent cikkben bemutatott hangfelvétel ügyében, de - fenntartva az általa korábban már jelzett szándékát - továbbra is arra készül, hogy megvizsgálja az országos listát állító pártok adatkezelési gyakorlatát.
2010. április 9. péntek 15:32 - HírExtra
Az ombudsman hivatala pénteken az MTI megkeresésére arról tájékoztatott: a biztos megismétli egy nappal korábbi közlését, amely szerint a hetekben vizsgálja majd az országos listát állító pártok adatkezelési gyakorlatát, ez pedig magában foglalja az adatbázisok jogszerűségének alapos ellenőrzését is.

Csütörtökön Jóri András arra hívta fel a figyelmet, hogy - egyelőre "nem igazoltan hiteles" forrásból származó sajtóértesülései nyomán - "újra a közérdeklődés fókuszába került a kampánycélú adatbázis-építés kérdése".

"Egy demokratikus társadalomban alapvető fontosságú, hogy az állampolgárok biztosak lehessenek abban: nincs olyan szervezet, amely kifejezett törvényes felhatalmazás vagy saját hozzájárulásuk nélkül politikai preferenciájukra, véleményükre vonatkozó adatokat gyűjt róluk. Az adatvédelmi biztos kötelessége, hogy az állampolgárok jogállamba vetett bizalmának helyreállítását e tekintetben segítse" - írta akkor Jóri András.

A Magyar Nemzet Online-on (MNO) csütörtökön megjelent cikk szerint a szocialisták részletes adatbázist építettek fel az elmúlt évek során szimpatizánsaikról, továbbá politikai ellenfeleikről, azok szimpatizánsairól, aktivistáiról, valamint azok családtagjairól is.

Szigetvári Viktor, az MSZP kampányigazgatója szerint hazugságok hangzottak el a videóban. Pénteki sajtótájékoztatóján közölte: tudják, kinek a kódját használták azok, akik vélhetően április 7-én léptek be az adatbázisba.

Erről egyelőre többet nem akart mondani, de jelezte, ha ez ügyben lesz fejlemény, azt megosztják a nyilvánossággal és a rendőrséghez fordulnak.

Szerdán egy ugyancsak a YouTube-on megjelent felvétel járta be az internetes portálokat, amelyen állítólag Kubatov Gábor, a Fidesz pártigazgatója tart előadást pártjának kampánymódszereiről, adatgyűjtéséről.

Az anyagban az hallható, hogy a 2009-es pécsi időközi választáson csaknem mind a 38 ezer Fidesz-szavazó nevét, címét, korát és telefonszámát ismerték, sőt még azt is nyilvántartották, hogy mennyire erős támogatói a pártnak. A felvételen arra is utal a megszólaló, hogy nem csak saját szimpatizánsaikról voltak adataik. "Meg tudom mondani a városban, kik azok a komcsik, akik elmentek szavazni" - hangzik el többek között.

Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője csütörtökön a Kubatov Gábor pártigazgatónak tulajdonított, szerdán nyilvánosságra került hangfelvétel kapcsán megerősítette, hogy a Fidesz "az adatvédelmi biztos által engedélyezett módon, a jogszabályok betartásával kezeli minden esetben az adatokat".

A politikus úgy értékelte, hogy "egységbe forrasztotta a kétségbeesés az MSZP-t és a Jobbikot az egyetlen kormányképes erő, a Fidesz várható választási sikere miatt", s ennek jele az is, hogy "az egyre nagyobb bajban lévő MSZP és Jobbik kétségbeesett kísérleteket tesz a Fidesz lejáratására, a nem éppen hitelességéről és szalonképességéről ismert kuruc.info felhasználásával".
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását