2024. május 2. - Zsigmond

Az RMDSZ együttműködésre törekszik

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) minél szorosabb együttműködést akar kialakítani a magyarországi parlamenti választások nyomán hatalomra kerülő párttal, bármelyikük legyen az, a Jobbik kivételével - fogalmazott Markó Béla, az RMDSZ elnöke pénteken.
2010. április 9. péntek 18:04 - HírExtra
A romániai magyar vezető politikus Marosvásárhelyen tartott sajtótájékoztatóján a magyarországi választások kapcsán elmondta, hogy a szélsőjobboldali Jobbik az egyetlen olyan párt, amelyet semmiképpen nem támogatnak, és nem örülnek annak, hogy ez a politikai alakulat meglehetősen nagy népszerűségnek örvend a közvélemény-kutatások szerint.

A Krónika című erdélyi napilap internetes kiadása által idézett Markó rámutatott: a magyarság érdeke az, hogy minél szorosabb együttműködést keressenek minden magyarországi demokratikus párttal, különösen a magyar kormánypártokkal. Szerinte az új magyar kormánynak is érdekében áll együttműködni a romániai magyarokat a bukaresti parlamentben és a kormányban képviselő RMDSZ-szel.

Rámutatott: támogatni fognak minden olyan intézkedést, amely erősíti a határon túli magyarsággal kapcsolatos politika "intézményes jelenlétét a magyar kormányban", akár úgy, hogy ismét létrehozzák Budapesten a Határon Túli Magyarok Hivatalát.

Markó szerint a kettős állampolgárság kérdése már Romániában sem eredményez feszültséget, hiszen Románia az Európai Unió tagja, de ettől függetlenül kedvezményeket nyújt a román állampolgárságért folyamodó moldovai állampolgároknak. Ezért Markó nem hiszi, hogy ellenkezést szül, ha esetleg Magyarország is hasonló megoldást alkalmaz majd.

Újságírói kérdésre válaszolva Markó elmondta, hogy az RMDSZ és a Fidesz közötti viszonyban tapasztalható feszültségek nem az Orbán Viktorral való személyes nézetkülönbségből, sem a Fidesz, illetve az RMDSZ doktrínájának az eltéréseiből táplálkozik. „Egyszerűen arról van szó, hogy az RMDSZ igyekezett saját álláspontot kialakítani bizonyos kérdésekben, ez pedig nem mindig egyezett a Fideszével. Amikor a Fidesz kormányon volt, nagyon jól együttműködtünk velük, ahogyan a jelenlegi kormánnyal is" - mondta Markó Béla.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását