2024. május 4. - Mónika, Flórián

Antirasszista demonstráció a fővárosban

Antirasszista demonstráció kezdődött kedd este a fővárosban a Szabad Emberek Magyarországért (SZEMA)szervezésében.
2010. április 6. kedd 21:32 - HírExtra
A menet élén haladó Ungár Klára, a SZEMA vezetője az MTI tudósítójának elmondta: akciójukkal a normális emberek nevében lépnek fel az erőszak ellen. A demonstrációt azért szervezték, mert március 30-án köveket dobtak be ismeretlenek egy Dohány utcai lakásba, ahol egy rabbi nagy társaságban ünnepelte a zsidó húsvétot.

Ungár Klára az MTI-nek nyilatkozva arról is beszélt, hogy az elmúlt két évben a cigányságot érte a legtöbb atrocitás, s mint mondta, a demonstrációval ez ellen is tiltakoznak.

Eörsi Mátyás (SZDSZ) országgyűlési képviselő az MTI-nek úgy fogalmazott: "Fontos, hogy az emberek felemeljék a szavukat a kisebbségeket ért agresszióval szemben". Steiner Pál, a szocialisták fővárosi frakcióvezetője a kődobálásra utalva az MTI-nek azt mondta: "nem lehet ilyet csinálni a 21. században, hogy megzavarnak békés zsidó embereket széderesti vacsorájukban", hozzátéve, "világos az antiszemita felhang". Kifogásolta, hogy az ügyben nem közösség elleni izgatás, hanem garázdaság miatt folyik a vizsgálat.

Horváth Csaba, a szocialisták főpolgármester-jelöltje szerint aki komolyan gondolja a szolidaritást, annak ott a helye a menetben.

A felvonulást a rendőrség biztosította. A mellékutcák forgalmát a menet elhaladásának idejére leállították. A felvonulás békésen véget ért.

A Szabad Emberek Magyarországért pártot tavaly novemberben alakította az SZDSZ-ből kilépett Ungár Klára és Sértő-Radics István, azzal a céllal, hogy a párt a csalódott baloldali és liberális szavazóknak alternatívát nyújtson.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását