2024. május 8. - Mihály

Nem érezhető az EU gazdaságélénkítő hatása

Bár az uniós források felhasználásában Magyarország élen jár, de azok gazdaságélénkítő hatása nem érzékelhető - nyilatkozta Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke ú.
2010. április 5. hétfő 11:16 - HírExtra
A kamara elnöke szerint a Gazdaságfejlesztési Operatív Program (GOP) forrásait meg kellene duplázni a 2007-2013-as időszak egészére, az elmúlt évben a gazdaságfejlesztésre átcsoportosított további 111 milliárd forint érdemben nem növeli a lehetőségeket. Parragh László emlékeztetett arra, hogy 2008 őszén ötpárti egyetértés volt az építőipar gondjainak sürgős kezelésében. Az 1.800 milliárd forint uniós forrás felhasználásából adódó építőipari megrendelésből alig "csurrant-cseppent" eddig az ágazat számára.

A gazdaságélénkítésre szánt 1.400 milliárd forintos kormányzati csomagnak alig volt hatása - fejtette ki Parragh László. Véleménye szerint az uniós forrásoknak a felzárkózást, a technológia-fejlesztést, a gazdaságélénkítést kellene szolgálniuk, ennek érdekében a forrásfelhasználás szerkezetén, a pályázati rendszeren és az intézményi struktúrán feltétlenül változtatni kell a jövőben.

Ugyanakkor biztatónak nevezte az MKIK elnöke, hogy a januári adatok szerint 5,5 százalékot meghaladóan nőtt az ipari termelés az előző év azonos időszakához képest, és 13 százalékkal bővült az export. Ennek ellenére továbbra is gond, hogy a strukturális reformok előkészítése ismét elmaradt.

A Bajnai-kormány munkáját értékelve Parragh László kijelentette, hogy felemás módon teljesültek a célok. A gazdaság dinamizálása nem sikerült az élénkítő csomag ellenére sem, ugyanakkor az ország hitelességének helyreállításában jelentős lépések történtek.

A költségvetés egyensúlyának helyreállítására irányuló törekvések mindenképpen elismerésre méltóak, de mindezek olyan eszközökkel történtek, amelyek nem tarthatóak fenn a jövőben - tette hozzá Parragh László.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását