2020. július 7. - Appolónia

Obama még mindig a jüanon lovagol

Barack Obama amerikai elnök továbbra is azt várja el Kínától, hogy tegye piaci alapúvá a jüan árfolyamát - erősítette meg hétfőn a washingtoni Fehér Ház. Robert Gibbs szóvivő közölte: Obama és kormányának tisztviselői minden találkozón felvetik az ügyet a kínai vezetőknek.
2010. április 5. hétfő 20:42 - HírExtra
A téma az elnök tavaly novemberi pekingi látogatásakor is napirenden volt. Gibbs ezt azzal az újságírói kérdéssel kapcsolatban mondta el, hogy a kínai kormány nem reagál az amerikai felszólításokra, és egyre több bírálat éri az Obama-kormányt, amiért nem lép fel kellő határozottsággal.

Timothy Geithner pénzügyminiszter a hét végén bejelentette: elhalasztják annak a jelentésnek a nyilvánosságra hozatalát, amely a nagy kereskedelmi partnerországok valutapolitikáját értékeli. A kongresszus számára készült féléves elemzést - amely feltehetően "valutamanipulátornak" bélyegzi Pekinget - eredetileg április 15-én hozták volna nyilvánosságra. Geithner jelzése szerint a két fél között biztató egyeztetések folynak, amelyeket nem lenne célszerű a jelentéssel megzavarni.

A hétfői The Wall Street Journal értékelése szerint Geithner gesztusértékű döntése némi teret ad Pekingnek, hogy politikai döntést hozzon a jüan árfolyama kapcsán. Jóllehet a kínai vezetés már többször tudatta, hogy nem enged külső nyomásnak. A lap ugyanakkor emlékeztetett: több szenátor keményebb és gyorsabb lépést sürget az Obama-adminisztrációtól, állításuk szerint Kína szándékosan alulértékeli valutáját a dollárral szemben, hogy versenyelőnyhöz juttassa exportcégeit.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Ön szerint mit várhat a világ Donald Trump elnökségétől?
Trump maga az élő dögvész. Háborút, szegénységet, könnyeket...
Valószínűleg a történelem legmegosztóbb amerikai elnöke lesz, jó pár rossz húzással
Semmi különöset, bár nem szimpatikus.
Semmi különöset, bár szimpatikus.
Jónak tartom Trump kinevezését, a világ jó irányba halad.
Biff Tennen már van, de hol marad Marty Mcfly?
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását