2024. március 29. - Auguszta

Miért váltunk a fagy áldozatává?

Brit kutatók szerint egy gigantikus áradás miatt vált Európa a fagy áldozatává tizenháromezer évvel ezelőtt.
2010. április 1. csütörtök 14:48 - HírExtra
Mark Bateman, az angliai Sheffieldi Egyetem kutatója szerint, aki vizsgálatairól a Nature legújabb számában számolt be, a katasztrofális méretű áradás a mai Kanada egy részét, valamint az Egyesült Államok északi területét elfoglaló gigantikus tóból eredt.

"Az Agassiz-tó, amelynek kiterjedése akkor volt, mint Nagy-Britannia területe, valamilyen okból nagyon gyorsan kiürült" - magyarázta Batemen.

A tudósok véleménye már korábban is megegyezett abban, hogy a tizenháromezer évvel ezelőtt beköszöntött jégkorszak az Atlanti-óceánba belekerült édesvíz okozhatta, amely "kioltotta" Nyugat-Európa éghajlatát melegebbé tévő Golf-áramlatot.

Ekkor következett be az úgynevezett Younger Dryas-lehűlés (fiatalabb driászkori lehűlés), amely az észak-európai területeken talált sarkvidéki virág után kapta a nevét. Európa éghajlata, amely akkortájt a mai klímához volt hasonlatos, hirtelen lehűlt, igen rövid idő alatt jégkorszaki időjárási viszonyok alakultak ki. A lehűlés 1400 éven át tartott.

Korábban a kutatók úgy vélték, hogy a tóból kiömlő iszonyatos vízmennyiség a Szent Lőrinc folyón keresztül jutott az Atlanti-óceánban. Mark Bateman az üledékes kőzeteket vizsgálva viszont arra talált bizonyítékot, hogy az ár a Mackenzie folyón vonult le, és a Jeges-tengerbe ömlött.

Az áradás során képződött üledékes rétegek kormeghatározása arra derített fényt, hogy a vízözön időben egybeesik a korai driász beindulásával.

Az éghajlatkutatók arra figyelmeztetnek, hogy a gyors globális felmelegedés következtében hirtelen megolvadhat a Grönlandot borító jégtakaró.

Egy tavalyi tanulmányban, amely novemberben a Science című folyóiratban látott napvilágot, műholdas megfigyelések és komputeres modellszámítások alapján levezették, hogy a grönlandi jégtakaró gyorsuló ütemben olvad. 2006 és 2008 között az éves veszteség 273 köbkilométer víz tömegével volt egyenlő.

Egyes klímaszakértők szerint az óceánba beömlő olvadási víz mennyisége meghaladhatja a kritikus pontot, és az édesvíz újból "kiolthatja" a Golf-áramlatot, mint történt ez tizenháromezer évvel ezelőtt: ennek nyomán Európát újabb jégkorszak fenyegetheti.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását