2024. május 17. - Paszkál

Hazánk már pozitív példa Európában?

A helyes és következetes válságkezelő intézkedések hatására Magyarország már inkább jó példa Európában - mondta Katona Béla, az Országgyűlés elnöke sajtótájékoztatón kedden Balatonalmádiban.
2010. március 30. kedd 23:06 - HírExtra
A házelnök szerint döntő lesz az ország szempontjából a választásokat követő 4-5 hónap. Bármilyen kormány alakul is, lényeges kérdés lesz, hogy folytatja-e azokat a megkezdett válságkezelő folyamatokat, amelyek oda vezettek, hogy országunk "már inkább jó példának számít Európában" - tette hozzá.

Nem szabad engedni a költségvetési hiányból, nem mehet megint 300 forint fölé az euró-forint árfolyam, mert az tönkreteszi a gazdaságot, de az embereket is - mondta Katona Béla.

Remélem, hogy kiderül: a választási kampány és a kormányzás az "két különböző dolog", és "aki felelősséggel kerül oda egy pozícióba, annak már felelősen is kell gondolkodni" - mondta a házelnök.

Szerinte ha esetleg a Fidesz kerül kormányra, akkor nagyon nehéz helyzetben lesz, mert "szembe fog találkozni saját magával". Szembe fog találkozni olyan ellenzéki párttal, amelyik ugyanúgy azt mondja majd, amit a Fidesz az elmúlt nyolc évben minden intézkedésről: ez rossz, ezt nem szabad megcsinálni - emlékeztetett Katona Béla. Hozzátette: nagy valószínűséggel lesz ilyen ellenzéki párt a parlamentben és "ezek nem mi leszünk".

Az előzmények, a múlt ismeretében nagyon nehéz lesz ezzel a Fidesznek megküzdeni - jegyezte meg Katona Béla, aki szerint a szocialista párt a választások után is "meghatározó nagyságrenddel lesz a parlamentben és beleszólása lesz az ügyek vitelébe".

"Ez jót fog tenni az országnak és az embereknek is" - hangsúlyozta a házelnök. Utalt arra is, hogy a szocialisták "tanultak is a saját hibáikból". Azt egészen bizonyosan megtanulták, hogy igazi változásokat fontos ügyekben - például az egészségügyben - úgy lehet elérni, "ha erről meggyőzzük az embereket, hogy az nekik jó lesz" - mondta.
"Nem lehet senkinek a torkán leerőltetni még a legjobb megoldásokat sem" - jelentette ki Katona Béla.

Szerinte az erőltetésnek mindig bukás a vége, ahogy például az egészségügyben sem tudták keresztül vinni azt sem, "ami jót akartak". "Az embereknek pontosan látniuk kell, hogy ha ezek az intézkedések megtörténnek, mi fog történni velük két év múlva, három vagy öt év múlva, s miért lesz ez nekik jó" - vélekedett a szocialista politikus.

Ilyen szempontból egy más szocialista párt, egy más frakció lesz az új parlamentben, s ez jó lesz az országnak; "ott lesz és erős lesz" - fogalmazott Katona Béla.

Az országgyűlés elnöke kitért arra is, hogy aki csal, lop, aki korrupt, "akár szoci, akár nem", kapja meg a büntetését. "Nem védünk meg senkit és nem védtünk meg eddig sem" - tette hozzá.

A sajtótájékoztatót követő lakossági fórumon - a mintegy száz résztvevő előtt -, ismertette programját Nagy Jenő, a balatonfüredi választókerület MSZP-s képviselőjelöltje.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását