2024. április 20. - Tivadar

Filmek a Titanicon

Huszonöt ország 61 alkotása szerepel a 17. Titanic Nemzetközi Filmfesztiválon, amelyet április 8. és 18. között tartanak a fővárosi Uránia Nemzeti Filmszínházban, a Kinóban, a Toldiban és az Örökmozgóban. A legtöbb nemzetközi nagyjátékfilmet felvonultató hazai seregszemle versenyprogramjában kilenc alkotás szerepel.
2010. március 30. kedd 14:27 - HírExtra
Horváth György fesztiváligazgató az eseményt beharangozó keddi sajtótájékoztatón elmondta: az ötödik éve versenyfesztiválként is működő Titanic mára elérte a célját, sikerült meghonosítani a "fesztiválhangulatot" és bebizonyítani, hogy érdemes a filmeket közönséggel együtt nézni. A vetítendő filmek kapcsán megjegyezte: azok éppúgy reflektálnak a világ eseményeire, mint a filmszakma történéseire és a rendezvényt szervezőkre.

Vízer Balázs programkoordinátor kiemelte: a rendezvény összeállításánál fontos szempont volt, hogy bemutassák a világ sikerfilmjeit, valamint azokat az alkotásokat, amelyek reprezentálják a nemzetközi filmszakmára jellemző trendeket.

A versenyprogram kilenc filmje az Oktatási és Kulturális Minisztérium által felajánlott tízezer eurós Hullámtörők-díjért versenyez. A filmeket háromtagú zsűri bírálja el, melynek elnöke Nick James, a Sight & Sound magazin főszerkesztője, tagja Tiina Lokk, a tallinni Fekete Éjszakák Filmfesztivál igazgatója és Gothár Péter filmrendező.

A versenybe válogatott filmek között hangsúlyos szerepet kapnak az úgynevezett északi filmek, ilyen például a svéd Jörgen Bergmark Ésszerű megoldás című mozija, a finn Jukka-Pekka Valkeapaa Látogatója vagy például a dán Tobias Lindholn és Michael Noer R című filmje. A svéd és finn rendező személyesen mutatják be a filmjüket.

Hollandiából érkezik Esther Rots A bőrön is áthatol című alkotása, Spanyolországból Javier Rebollo Asszony zongora nélkül című filmje, Franciaországból a White Material, ami Claire Denis alkotása. Francia-vietnami koprodukció a Vergődés című mozi, az egyre erősebb kínai filmgyártást az Élet és halál városa képviseli és az idén is látható lesz iráni film, az Elly története, amelyet Asghar Farhadi vitt vászonra. Vízer Balázs kiemelte: valamennyi alkotást az Uránia moziban főműsoridőben is levetítik.

A programkoordinátor a kilenc szekciót ismertetve a kínai filmtermés javát bemutató Tigris éve blokkra hívta fel a figyelmet, amelynek keretében a legígéretesebb tajvani filmeket is elhozták. Vízer Balázs ugyanakkor üdvözölte, hogy ma már nemcsak a kínai művészfilmek, hanem az akció, a krimi és a kosztümös filmek is eljutnak a nemzetközi porondra, köztük Magyarországra is, ilyen például az Aratás vagy a Parking című tajvani mozi.

Az idén is külön szekciót kapnak a francia filmek, a Francia zátonyok blokkban hét alkotás szerepel helyet, köztük Francois Ozon új filmje, a Menedék, ami a híres rendező halál-gyász sorozatának harmadik darabja. Jerome Bloch, a budapesti Francia Intézet igazgatóhelyettese a francia filmkínálatból megemlítette a versenyprogramban szereplő White Materialt, amelynek a forgatókönyvét Claire Denis a Goncourt-díjas írónő, Marie N'Diayéval írta közösen.

Az igazgatóhelyettes ugyanakkor kiemelte: a Titanicon számos olyan téma is előkerül, amelyekről nem szoktak beszélni, ilyen például A bűn serege című film Robert Guédiguiantól. Szintén francia tabutémát feszeget a Közeli ellenségek című film, amely az algériai háborúról szól.

Az idén is külön szekcióban szerepelnek a bűnről szóló a filmek, ezek A sötét oldal című blokkban kapnak helyet, míg az Animáció 1.0 című blokkban hagyományos animációs filmek szerepelnek, köztük a fesztivál nyitófilmje, A fantasztikus Róka úr, Wes Anderson alkotása.

A Családi kötelékek szekcióban a rokoni, baráti, szerelmi kapcsolatokat boncolgató filmek, a Filmdokkban a dokumentumfilmek, a Különös történetek szekcióban az egyedi, meghökkentő hangvételű filmek kaptak helyet, a Zene mindenkinek című blokkban pedig a zenei témájú alkotások közül csemegézhetnek a fesztivállátogatók.

A nemzetközi fesztivál magyar vonatkozása, hogy itt lesz a világpremierje a cannes-i Arany Pálma díjas Iványi Marcell rendezte Lélektánc című filmnek, amely a Bozsik Yvette Társulat, a Tánceánia Együttes és a Gördülő Tánccsoport közös előadásának filmváltozata.

Hámori Gabi a főszereplője annak a brazil-magyar koprodukciónak, amelyet Walter Carvalho rendezett, a film április 12-iki bemutatóján mindketten jelen lesznek. Izraeli-francia-magyar koprodukcióban készült továbbá a Hét perc a Mennyországban című film és az utolsó pillanatban a programba került Memory Of Love című kínai-francia-magyar filmdráma.

A sajtótájékoztatón bejelentették: a Titanic is csatlakozott ahhoz a kezdeményezéshez, amelynek célja, hogy tiltakozzon a világhírű iráni filmrendező, Dzsafar Panahi bebörtönzése ellen. A március 1-én letartóztatott alkotó 2001-ben a fesztivál vendége volt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását