2024. április 27. - Zita
A gáztörvény bevezetése a szakemberek szinte egyöntetű véleménye szerint is a legmodernebb a környező országok szabályozásai között. Mondhatjuk azt is sikertörténet. Ám vannak azért furcsaságai. Ilyen a szolgáltató-váltáshoz kapcsolódó előlegfizetés.
2010. március 29. hétfő 07:29 - Pénzes Dávid
A magyar gázliberalizációs törvény egyik legfontosabb pontja, hogy a fogyasztó – akár egyéni akár nagyfogyasztó kiléphet a gázpiacra és a gázt attól veheti, akitől akarja. (E miatt kemény, de egészséges árverseny indult meg a kereskedők között.) A szolgáltató-váltásra egyelőre két hónapot biztosít a törvény, (ez le fog csökkeni három hétre.) Az ügyfél, aki e mellett dönt, természetesen az ügyintézés alatt is használja a gázt. Erre az időre a régi szolgáltató előleget róhat ki a fogyasztóra, hogy nehogy az adósságban hagyja ott a gázcéget.

Az előleget a jelen szabályok szerint minimum egy maximum két hónapra lehet elkérni. Ez attól függ, mikor jelenti be a szolgáltató a váltást. Akkor járunk jól, ha hónap végén jelentjük be a szándékunkat.

A számítás


Az előleg kiszámítása az előző év azonos időszakából képződik. Magyarán ha valaki júniusban vált szolgáltatót, akkor az előző éves nyári fogyasztását fogják alapul venni, de ha novemberben, akkor a télit. Ez azt jelenti, hogy a váltani készülő fogyasztó télen sokkal többet kell előlegként befizessen, mint nyáron. Ez a fogyasztóvédelem szempontjából igencsak aggályosnak tűnik. Könnyű belátni, hogy komoly érdeksérelem éri azt, aki a téli fűtési szezonban kíván változtatni. Márpedig az embernek éppen akkor jut eszébe, hogy magas a számlája, mikor a legtöbbet fűt…

Persze félreértés ne essék. A fogyasztóra kirótt előleget természetesen beszámítják a gázfogyasztásba, majd, mikor ténylegesen lezárul az „átigazolási időszak” az óra végső állása alapján elszámolnak. Az esetek nagy többségében ez azt jelenti, hogy a fogyasztó két hónapon belül visszakapja azt az összeget, amennyivel „túltervezték” a fogyasztását.

A túltervezés furcsaságai


Orbán Viktor a számlákról
„Magyarországon többmillió ember fizetésének 70-80 százalékát felemésztik a közüzemi díjak, ezért a nemzeti ügyek kormánya az első perctől kezdve azért fog dolgozni, hogy a fizetések minél kisebb része menjen el a rezsiköltségekre” - nyilatkozta a Fidesz miniszterelnök-jelöltje.
A túltervezés a szolgáltatók szerint azért szükséges, hogy véletlenül se lépjen le az ügyfele úgy, hogy nem fizet. Magyarán többet kérnek el tőle, mint amennyit előreláthatóan fogyasztani fog. Ha az ember nem kezd el titkos gázpalacküzemet létrehozni az otthonában, akkor szinte lehetetlen, hogy túllépje az előre megállapított összeget. Persze erre azért is szükség van, mert a váltás csak akkor lehetséges, ha a fogyasztónak nincsen egyetlen fillér tartozása.

Megkerestük a Tigáz, a Főgáz, az E.On, és az EMFESZ szóvivőit is. Az E.On-t nem sikerült elérnünk, de a másik három szolgáltató egybehangzóan állította, nem hasraütésszerűen képezik az előleg számlát, hanem a törvényben meghatározott módszer szerint.

Ettől függetlenül fenntartjuk a jogot arra, hogy kijelentsük: ez a válasz nem teljesen kielégítő, hiszen felvet egy komoly problémát. Mennyivel, és mi alapján tervezik túl az egyes ügyfelek fogyasztását a különböző gázszolgáltatók? A kérdésünkre természetesen nem várhatunk konkrét választ, a szolgáltatók a számítás bonyolultságára hivatkozva ezt nem részletezik. Ám a Magyar Energiahivatal minden szolgáltatónál ellenőrizheti ezt a tevékenységet, s ha rendellenességet talál, eljárást indít, melyből akár büntetés is lehet.

Azonban hallani olyan esetekről, mikor a szolgáltató kirívóan magas számlát küld ki a távozni készülő ügyfélnek. Ennek nyilvánvaló célja, hogy az ügyfelet maradásra kényszerítsék. Az ilyen trükkök természetesen súlyosan sértik az állampolgár törvényben garantált szabad választáshoz való jogát.

Jobb lehet a helyzet

A gázpiacon a fogyasztókért való verseny egyre erősödik. Az ilyen trükkök azonban nem növelik a bizalmat a gázszolgáltatók felé. Ma a magyar lakosság többsége (nem beszélve a kis- és középvállalkozásokról) nem áll olyan anyagi helyzetben, hogy „kölcsönadjon” egyetlen fillért is a gázszolgáltatójának. Mert ha nagyon szőrszálhasogatók vagyunk, akkor azt is mondhatjuk: a gázszolgáltató rossz esetben négy hónapig úgy használja a pénzünket, hogy közben nem a befizetett összegnek megfelelő mennyiségű gázt ad. Még ha utólag vissza is adja a pénzt, kamatot nem számít hozzá.

Szerencsére a helyzetet szebb jövő felé tereli, hogy előreláthatólag ősztől a két hónapos átállási időszak három hétre fog csökkenni. Ez, ha meg nem is oldja a problémákat, de az összegek (és így az esetleges visszaélések) nagyságát csökkenteni tudja.

Az EMFESZ a hétre ígért bővebb tájékoztatást az ügyben.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását