2024. június 1. - Tünde

Egy alacsonyabb szállodai áfakulcs lendítene a turizmuson?

A Magyar Szállodaszövetség szerint azonnal javítható lenne a hazai turizmus versenyképessége és a szállodaipar jövedelmezősége, ha a szállodai és vendéglátó áfakulcsokat az uniós átlag irányába közelítenék.
2010. március 27. szombat 11:10 - HírExtra
A szakmai szervezet elkészítette helyzetértékelését és javaslatait a magyar szállodák válságból való kilábalására, amely szerint ez a szobakiadásnál 10 százalékos, a vendéglátásnál 15-18 százalékos áfát jelent. Jelenleg a szálláshelyi áfakulcs Magyarországon 18 százalék, a vendéglátásé 25, az alkoholmentes és az alkoholos italoknál szintén 25-25 százalék.

Szakértői számításokra hivatkozva az összeállításban megjegyzik, hogy az áfakulcs csökkentésével a turisztikai kereslet nagyfokú árérzékenységének hatásaként a forgalom növekedése várható. Egy tanulmány alapján azt írták, hogy a javasolt 10 százalékos áfakulcs mellett a közvetlen adóbevételek csökkenése ellenére a turizmusból származó költségvetési bevételek - a kumulált hatások következtében - nem változnak.

A szállodaszövetség összeállításában megjegyzik, hogy Magyarország legfontosabb versenytársai közül a szállodai szobakiadás áfája Németországban, Lengyelországban 7 százalék, Bulgáriában a szervezett beutazás keretében 2 százalék, egyébként 7, Szlovéniában 8,5, Romániában 9, Ausztriában és Csehországban egyaránt 10 százalék.

A vendéglátás területén a Magyarországon alkalmazott áfakulcs a legmagasabb az összeállításba bevont 31 európai ország közül. Hasonlóan a magyar szinthez 25 százalékos áfa terheli a vendéglátást Dániában, Svédországban és Norvégiában. A legalacsonyabb Luxemburgban, ott 3 százalék a vendéglátás áfája.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

...
2010. december 9. 05:57
"Az érintett helyi vállalkozók elsősorban fejlesztéseket sürgetnek
Lenti vonzereje a színvonala

Lenti - Az idegenforgalomban érdekelt vállalkozók ötleteit és tapasztalatait is fel kell használni, hogy a város turisztikai kínálata még vonzóbb legyen. Ezért a jövőben rendszeresen szeretne az önkormányzat egyeztetni a szférában dolgozókkal.

2009. október. 19. hétfő | Szerző: Gyuricza Ferenc

TETSZETT A CIKK?

Ossza meg az alábbi közösségi oldalakon is:
iwiw iwiw Delicious Delicious Digg Digg Facebook Facebook GReader GReader URLGuru URLGuru StumbleUpon StumbleUpon Tumblr Tumblr Twitter Twitter dropshadow

Többre kíváncsi? Iratkozzon fel a hírlevelünkre, RSS-feedünkre!

nyomtatás nyomtatás | küldés e-mailban Küldés e-mailben | A+ | A- | Megosztom hozzászólás 2 hozzászolás
Lenti vonzereje a színvonala
A címzett e-mail címe:
Az Ön e-mail címe:
Üzenet
(Opcionális)
Másolat Önnek


Mindezt Nógrádi László polgármester mondta azon a fórumon, amelyet az elmúlt héten tartottak az érintettek részvételével. A tanácskozás egyik apropóját a most elindult nemzetközi pályázat, a City Cooperation jelentette, amelynek keretében a határmenti régió huszonnégy, osztrák, szlovén és magyar városa fog össze a térség turizmusa érdekében. De szóba került lapunk kezdeményezése is, melynek során olvasóink megszavazták a legkedveltebb zalai nyaralóhelyet.

Lenti polgármestere kiemelte: e verseny során az internetes szavazást Lenti nyerte, de ennél is fontosabbnak tartja, hogy a kérdőíves felméréseknél a város az éttermek kínálatát és színvonalát illetően szintén az első lett.

- Szeretném megköszönni azt a színvonalas munkát, amelyet a város hírnevének öregbítése érdekében végeztek - mondta a polgármester, majd arra tért ki, hogy ezzel együtt további erőfeszítésekre van szükség.

Ebéd előtt a Don Quijote-ban. A Lentibe érkező vendégek szerint kiválóak a helyi éttermek
Ebéd előtt a Don Quijote-ban. A Lentibe érkező vendégek szerint kiválóak a helyi éttermek
Fotó: Gyuricza Ferenc

A tanácskozáson a jelenlévő vállalkozók is felsosorolták észrevételeiket. A város idegenforgalmának zászlóshajója a nemzetközi hírű gyógyfürdő, s a legtöbb észrevétel ezzel kapcsolatban is érkezett. Voltak felszólalók, akik a 2006 óta folyamatosan ígért, de még meg nem valósult fejlesztéseket hiányolták, s olyanok is akadtak, akik a jelenleginél hosszabb nyitvatartást kérték - mondván, ez lenne a vendégek kívánsága.

A fejlesztések kapcsán Csuka Zoltán, a gyógyfürdő marketingvezetője elmondta, hogy rövid időn belül bővítik a szaunát, a fedett csarnokban kiépül egy az eddiginél tágasabb pihenőrész, de növelni kívánják az öltözőszekrények számát is. Emellett új beléptetőrendszert állítanak üzembe, s ezzel megoldódhat a napi többszöri belépés problémája is, amelyet úgyszintén egy szállásadó vetett fel. Csuka Zoltán szólt arról is, hogy a tervezett bővítés finanszírozási okok miatt csúszik.

Kérésként merült fel az idegenforgalmi vállalkozók részéről a gyógyfürdő környezetének - konkrétan az oda vezető Táncsics utcának - a szebbé, virágosabbá tétele. Emellett egyedi kérések is elhangzottak: a Lenti-hegy lábánál található panzió vezetője például a hozzájuk vezető út rossz állapotát vetette fel, elmondása szerint annak rendbetételére már évekkel ezelőtt ígéretet kapott, a felújítás azonban sajnos máig nem valósult meg.

Címkék: turizmus, Lenti, idegenforgalom, fürdő
lightgreyboxtop
Hozzászólások »

Eddig összesen 2 hozzászólás érkezett.

* http://www.freeweb.hu/donquijote-lenti/fapartman.htm |
* 2010 07 14 |
* 14:00

http://www.freeweb.hu/donquijote-lenti/fapartman.htm

Szórólappal való szemetelésben felülmúlhatatlanok vagyunk! ;)

Tags: Don Quijote középkori étterem és panzió
Cím: 8960 Lenti, Takarék köz 9. (Sugár út 164. hrsz, a körforgalomtól 200 m)
Telefon: 06-92/551-436, 06-30/901-43-78
Fax: 06-92/551-437
E-mail: donquijoterest@t-online.hu

Tags: Don Quijote középkori étterem és panzió Lenti
Tags: Don Quijote középkori étterem és panzió Lenti
Tags: Don Quijote középkori étterem és panzió Lenti
Tags: Don Quijote középkori étterem és panzió Lenti
Tags: Don Quijote középkori étterem és panzió Lenti

* Don Quijote QujonTe |
* 2010 04 7 |
* 22:10

Ide mégsem "off"!

"Off, de Lenti! A városrész és a szemetelés | 2010 03 28 | 10:48
A lenti.hu honlap így reagálta le az írást:

" admino
Ma, 9:56
Tisztelt kovacsjanos!
A weboldal felhasználási feltételei között ez szerepel :
"Azok a hozzászólások is törlésre kerülnek, amelyek tartalma nem az adott témára vonatkozik. "
Ha szórólapozással, meg szemeteléssel kapcsolatos problémája van, szíveskedjék közvetlenül megírni az érintetteknek. "
Off, de Lenti! A városrész és a szemetelés | 2010 03 28 | 10:21
Ezt az írást nem engedi a lenti.hu megjelenni ott, de miért?

" Szórólapháború?


Úgy néztem e weboldal-honlap impresszumában, mintha a tourinform iroda, tehát a lenti gyógyfürdő tájékán ’üzemelne’ ez(?). Tehát akkor ezen apró morgolódásom ide éppen beférhet és talán nem (ezt) takarítják ki innen. – Hanem a figyelemfelkeltő ’jegyzetem’ tárgyát: a szórólap özön szemet szúró szemetét, a fürdő és az azt övező parkolók-utcák környékéről. Mert nem hiszem, hogy nem látja senki.

Az talán még szíve-joga minden vendéglősnek, cégnek, stb.-nek, hogy hogyan „marketingel”, akár szórólapokkal is a céljai elérése érdekében és nem is azt szeretném bírálgatni itt, de azt talán mérlegelhetné, mennyire visszatetsző módon vagy pláne erőszakossággal teszi.

Mert nem csupán a turisták, az idegenből idejövő vendégek (pl sok külföldi) kapnak minden nap és napjában akár többször is(!) ’megszórva’ újra bizonyos és általában ugyan azon vendéglátóhely színes-fényes „offset”? lassan lebomló szemétté váló reklámpapír özönéből.
Nem.
Bizonyos, talán egyébként csupán a ranglétra aljára betonpapucsba ragadtan gályázó és emitt (is) bizonyítani vágyó eszelősen megszállott(?) felszolgálóféle dolgozók itt élik ki talán a (szolgai) kisebbségi komplexus okozta frusztrációik kompenzálásaként a „Csak azért is rárakom b*z’meg!” napóleoni emóciókiáradásaikat!? ;)
Mert tudtommal – elpanaszolták – hiába szól valaki akár évek óta már(!) bár hányszor, hogy ő láthatóan (évtizedek óta) helybeli fürdőbérletes és nem kéri újra és újra a papírhulladékot, hiszen a megszólított „reklámszakemberré” ön-előlépett amúgy krumpli kapargató serpenyőhuszárok csak azért is, szinte ’bosszúból’ is ráteszik a szokásos lapjaikat a már általuk is naná, hogy ismert autókra is!
Na ez az, ahol véget ér a jó ízlés és tolerálhatóság(?) a reklám terén és átcsapott valami egészen másba.

Ha a helybeli autós sokadszorra is elmagyarázta a szórólapozónak, hogy azért van pl. teli a közterület (pl. pont a turisták látogatta lenti fürdő környéke) ilyen szóróanyag (találó elnevezés tényleg) papírszemetével, mert akinek úgymond a könyökén jön ki ez már, nem biztos, hogy magával viszi bevéve a szélvédőjéről, ahova sokadszorra is oda erőszakolták azt. Hanem sokan csak lazán megemelik az ablaktörlőjüket és a kéretlen kolonc a földre kerül.
Hogy ez így van, ezt bizonyítja a látvány a gyógyfürdő környékén. Csak a vak és a természetre, a környezetére igénytelen ember nem látja. Meg aki nem akarja. Nem akarja, mert pl. ő, ők terítik ugye.

Javasolnám a városvezetőség köztisztaságért felelős illetékeseinek, - hogyha ez pláne így marad - vezessenek be egyesek (a feleősök) részére ’hulladékterhelési’, vagy ’hulladékmentesítési + költség díjat’!

És, hogy kinek a szórólapja „díszíti” a város adott részét, szerintem az sem titok, de nem írnám ide azt a (Miguel de Cervantes Saavedra által megénekelt) nevet ugye. ;P


A ’Szebb és tisztább Lentiért’ mottó üdvözletével: Kovács János, Lenti
""
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását