2024. május 14. - Bonifác

A szaktekintélyek megtiszteltek minket

2010. március 25-26-án a gyöngyösi Károly Róbert Főiskola ad otthont az immáron tizenkettedik alkalommal megrendezésre kerülő Nemzetközi Tudományos Napoknak, amely az idei évben a „Fenntartható versenyképesség a válság idején” címet viseli.
2010. március 25. csütörtök 12:30 - HírExtra
A kétévente összehívott tudományos konferencia fő témája ezúttal a fenntartható fejlődés, mely kérdéskör talán még sosem volt ennyire aktuális: a gazdasági válság közepette versenyképességük megőrzése érdekében nemcsak a nagyvállalatok, de a kis-és közepes méretű vállalkozások számára is létfontosságú feladat a környezeti értékek megóvásában való részvétel.

A Károly Róbert Főiskola (KRF) hagyományos rendezvénye kivételes a tudományos konferenciasorozatok sorában: az intézmény – országosan elismert színvonalú oktató- és kutatómunkáján túl – több mint két évtizede minden második évben lehetőséget teremt a közvéleményt is foglalkoztató tudományos kérdések megvitatására, megoldások keresésére.

A legkiválóbb hazai és külföldi kutatók, professzorok, szakemberek idén hat szekcióban tárgyalják a fenntartható fejlődés kérdését, mely ma már nemcsak a nagyvállalatok célkitűzése kell, hogy legyen: a globális átrendeződés feltétele, hogy a magyar gazdaság kis– és közepes méretű vállalkozásai is erősítsék a környezet állapotának megóvására irányuló törekvéseket, az ipari, a mezőgazdasági, a szolgáltató- és a kereskedelmi szektorban egyaránt.

A legfrissebb kutatások szerint az emberiségnek, a jelenlegi életszínvonalát folytatva, 1,4 Föld bolygóra lenne szüksége, hiszen a Föld nem termel annyit egy évben, amennyit elfogyasztunk – mondta el Dr. Dinya László, a KRF tudományos rektorhelyettese, a XII. Nemzetközi Tudományos Napok szervező bizottságának elnöke.

Ez azt jelenti, hogy hozzá kell nyúlnunk a tartalékainkhoz, pedig azok végesek. „Ahhoz, hogy úgy tudjuk átadni Földünket a következő generációknak, ahogy kaptuk, teljesen át kell alakítani az értékrendünket. A fogyasztásban jelentkező volumennövekedést alá kell rendelnünk a minőségnek, hiszen csak egy teljes szemléletváltás képes megoldást nyújtani a problémára.

Talán a jelenlegi gazdasági válság rákényszerít minket arra, hogy a korábbiakhoz képest sokkal konzekvensebben gondoljuk át növekedési fejlődésünket.” – fejtette ki Dr. Dinya László.

XII. Nemzetközi Tudományos Napok előadásai változatos programot ígérnek az érdeklődők számára. A konferenciát megnyitó plenáris előadások a legfőbb kérdéskör egy-egy fontos dimenzióját elemzik, vagyis a gazdasági válság ideje alatti fenntartható fejlődés problémáját boncolgatják.

Megszólal többek között Németh Tamás, az MTA főtitkára, Csáki Csaba akadémikus, Maria Kadleĉíková, a FAO regionális igazgatója és Magda Sándor, a főiskola rektora is. Ezt követően a téma részterületeinek kihívásait vitathatják meg a jelenlévők, így – a teljesség igénye nélkül – a válságkezelés, az energiagazdálkodás és bioüzemanyagok, a fenntartható társadalom, az éghajlatvédelem, az agrárinnováció és az e-learning kérdéseit.

A nemzetközi konferencia nem csak a régióban, de Magyarországon és Közép-Kelet Európában is egyedülálló, a szervezők 9 országból közel 300 résztvevőt regisztráltak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását