2024. május 11. - Ferenc

Bajnai Görögország mellett kampányolt

Görögországnak "levegőhöz kell jutnia", és az EU-nak segítenie kell ebben - mondta a Financial Times-nak Bajnai Gordon.
2010. március 24. szerda 08:17 - HírExtra
A magyar kormányfő szerint ha nincs más megoldás, lehetővé kell tenni, hogy Athén a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF) kapjon segítséget. A miniszterelnök, aki kedden tett egynapos látogatást Londonban, a gazdasági napilapnak adott interjúban kijelentette: Görögországnak ugyanolyan szolidaritásra van most szüksége, mint amilyenben Magyarország is részesült. Bajnai Gordon ezzel arra a 25 milliárd dolláros pénzügyi védőcsomagra utalt, amelyet 2008-ban állított össze Magyarországnak az IMF és az EU.

A kormányfő hozzátette: ha az EU-nak jelenleg nincsenek olyan intézményei, amelyek készen állnának a segítségnyújtásra, ha nincs politikai egyetértés ezeknek az intézményeknek a létrehozásáról, vagy (az EU-n belüli) összehangolt fellépésről, akkor Görögország jobban jár, ha az IMF-hez fordul.

Hasonló véleményüknek adtak hangot nemrégiben a Fitch Ratings londoni elemzői is.

A nemzetközi hitelminősítő március eleji londoni helyzetértékelő telekonferenciáján az hangzott el, hogy a megrendült helyzetű valutauniós tagok felkarolásának "értelmes módja" lenne az IMF igénybevétele, mivel az euróövezeten belül nincs meg a jogi mechanizmus valamely tagállam pénzügyi megsegítésére.

A Fitch szakértői hangsúlyozták, hogy az euróövezet nem költségvetési unió, költségvetési szempontból a nemzeti szuverenitásra épül, és arra az elvre, hogy az adósságszolgálat terheit az adott ország - és nem más tagállamok - adófizetőinek kell állniuk.

Bajnai Gordon szerint Magyarország tapasztalatai azt mutatják, hogy azoknak az országoknak, amelyek "a válságtól hajtva" reformokba kezdenek - ahogy most Görögország is teszi -, időre van szükségük a pénzügyi bizalom helyreállításához.

Bajnai Gordon szerint Magyarország tud tanulságokkal szolgálni Görögország számára. Először is a reformoknak elég nagyszabásúaknak kell lenniük ahhoz, hogy meggyőzőek legyenek.

Bajnai Gordon a Financial Times-nak azt mondta: a reformereknek nagy változtatásokkal kell kezdeniük, hogy fel tudják használni induló politikai tőkéjüket. Felmérhető célokat kell kitűzni, és ezeket külső vizsgálatnak kell alávetni. A legfontosabb pedig az, hogy a reformereknek biztosítaniuk kell az alapvető társadalmi elfogadottságot.

A magyar kormányfő szerint Görögország mindegyik vizsgán átment, kivéve ez utóbbit. Magyarországon azonban könnyebb volt megszerezni a lakossági támogatást, tekintettel az 1,7 millió, devizában eladósodott háztartásra. A magyarok látták, hogy életvitelük alapjai kerülnek veszélybe, ha csökken a bizalom és a valuta összeomlik - idézte a Financial Times a magyar kormányfőt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását